Leedu president lubas homovaenuliku seaduse vetostada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: UPPA/SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaite lubab vetostada alaealiste negatiivse teabe eest kaitsmise seaduse, kui sellesse lisatakse jälle homofoobseid sätteid.


«See seadus läheb vastuollu Euroopa inimõiguste hartaga. Ma panen sellele seadusele veto,» ütles Grybauskaite täna ajakirjanikele, vahendas uudisteagentuur BNS.

Leedu seim lisas nädal tagasi taas alaealisi negatiivse info eest kaitsvasse seadusesse homovaenuliku sätte, mida on teravalt tauninud inimõigusorganisatsioonid.

Konservatiiv Gintaras Songaila ettepanekul lisati seadusesse taas säte, mis keelab laste seas levitada infot, mis propageerib «homo- ja biseksuaalseid suhteid ning polügaamiat».

Vastav säte, mida kritiseerisid homofoobsuse tõttu ägedalt rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid, eemaldati seadusest president Dalia Grybauskaite algatusel moodustatud töörühma ettepaneku alusel novembri algul.

Asemele pakuti sätet, mis tunnistab negatiivseks info, mis «õhutab seksuaalset vägivalda alaealiste kallal ja alaealiste ärakasutamist, seksuaalsuhteid alaealiste vahel». Leedu seaduste järgi peetakse alaealiseks kuni 14-aastaseid lapsi.

Kuna kolmapäevase muudatuse tõttu muutus oluliselt kogu seaduseelnõu, naasis see taas arutlusele seimi haridus-, teadus- ja kultuurikomisjoni.

Juunikuus seimis vastu võetud seadusele pani veto Leedu eelmine president Valdas Adamkus, ent seim ületas selle ning vastselt ametisse astunud riigipeal Dalia Grybauskaitel tuli see välja kuulutada.

Juulikuus moodustas Grybauskaite töörühma inimõiguslaste, näiteks rahvusvaheliste organisatsioonide Amnesty International ja Human Rights Watch kriitikat pälvinud seaduse täiustamiseks.

Seaduse pooldajate kinnitusel kaitsevad nad selle abil kristlikke väärtusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles