Moslemid mälestavad Srebrenica tapatalgutes hukkunuid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid korraldasid 120 kilomeetrise marsi Nezukist Srebrenicasse.
Moslemid korraldasid 120 kilomeetrise marsi Nezukist Srebrenicasse. Foto: AFP / Scanpix

Tuhanded Bosnia ja Hertsegoviina moslemid mälestavad täna Balkani kodusõja ajal toimunud Srebrenica veresauna ohvreid.

Srebrenicas toimuvale mälestusteenistusele on kogunenud umbes 10 000 inimest, keda turvavad relvastatud julgeolekutöötajad, sest võimud kardavad moslemitevastast aktsiooni, vahendab AFP.

Eelmisel nädalal kustutas ÜRO endise moslemite väejuhi Naser Orici sõjakurjategijate nimekirjast, mis tekitas Bosnia ja Hertsegoviinas elavate serblaste hulgas suurt pahameelt.

Korraldajate kinnitusel ükski kõrge serblaste esindaja mälestusteenistusest osa ei võta.

Srebrenicas asuvasse memoriaali maetakse ümber ka massihauast leitud 300 ohvri maised jäänused, kuid tuhanded hukatud on siiani tuvastamata ja ootavad ümbermatmist.

Umbes 2000 inimest võttis osa ka kolmandat korda korraldatud „rahumarsist", mis kulges kirdes asuvast Nezuki linnast Srebrenicasse. Mööda seda marsruuti püüdsid paljud Srebrenica moslemid Serbia vägede eest põgeneda.

Bosnia serblased tapsid 1995. aastal kodusõja käigus paari päevaga umbes 8000 Srebrenica linna moslemist meesterahvast ning poissi.

Rahvusvaheline Kohus ja ÜRO sõjakuritegude tribunal on Srebrenica veretöö kuulutanud genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles