Grybauskaitė ÜROs: Venemaa avaldab idapartnerlusriikidele survet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė
Leedu president Dalia Grybauskaitė Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė esines neljapäeval ÜRO peaassambleel kõnega, milles juhtis maailma liidrite tähelepanu Venemaa survele idapartnerlusriikidele, mis püüavad liikuda Euroopa poole.

«Kahe kuu pärast, Vilniuses, kavatseb mitu Ida-Euroopa riiki kinnitada oma tahet viia lõpule valulised, kuid väga vajalikud reformid majanduskasvu, poliitilise stabiilsuse ja sotsiaalse harmoonia jaoks,» ütles Grybauskaitė.

«Need riigid on palju aastaid teinud rasket tööd, et saavutada rahvuslik kokkulepe reformide, nende ulatuse ja suuna osas. Nad on õppinud oma vigadest ja mobiliseerinud ressursid oma enda tuleviku ehitamiseks. Nendel riikidel ei olnud kerge otsustada, milline kurss võtta. Selle asemel seisid nad silmitsi kaubanduspiirangute, kaupade keelamise, energiatarnete hindadega manipuleerimise, surve kasutamise ja avaliku lugupidamatusega inforuumis,» ütles Leedu president New Yorgis ÜRO peakorteris peetud kõnes.

Otseselt Venemaale viitamata märkis Grybauskaitė, et «endiselt on neid, kes tahavad teistele peale suruda teatud arengusuunda, majandusliku surve, energiahoobade või kübervahenditega, moonutatud informatsiooni või ähvardustega».

Grybauskaitė ütles, et isegi Leedu on Euroopa Liidu eesistujana samasuguse surve all.

Novembris toimub Vilniuses ELi idapartnerlusprogrammi tippkohtumine, mille ajal kavatseb EL sõlmida Ukrainaga assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe.

Ukraina, Moldova ja Armeenia on teatanud Venemaa survest viimastel kuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles