India alustas Pakistaniga kõnelusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

New Dehlis kohtusid täna India ja Pakistani välisministrid esimest korda pärast tunamullust Mumbai terrorirünnakut, mis naabrite läbikäimise poolteiseks aastaks külmutas.


Kohtumisest ei oodata kohest läbimurret, kuid see võiks valmistada ette pinnast sulale kahe tuumariigi suhetes ja aidata kaasa lääneriikide pingutustele Afganistani stabiliseerimisel, kus mõlemad on samuti huvilised, vahendas Reuters.

Kõneluste toimumiseks avaldas vaatlejate sõnul survet USA valitsus.

Pakistani välisminister Salman Bashir ja tema India ametiõde Nirupama Rao kohtusid neljapäeval rangete turvameetmetega kindlustatud palees, mis asub parlamendi ja presidendikojaga samas New Dehli piirkonnas.

Kahe naabri vahel on palju lahendamata teemasid, mille üle kõnelustel pead murda - samal ajal kui India tahab keskenduda terrorismile, peab Pakistan enam silmas vaidlusaluse Kašmiiri probleemi, mis on riigid kolmel korral teineteise vastu sõtta viinud.

Kohtumisele eelnesid eile taas vastastikused süüdistused sellest Himaalaja regioonist, kui India piirivalvurid teatasid, et on sattunud Pakistani poolelt tule alla. Islamabad lükkas need väited tagasi.

India peab naaberriiki vastutavaks ka Mumbai rünnakutele kaasa aitamises ning nõuab sealsete äärmuslaste ohjeldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles