Moskva ei lepi USA raketikilbiga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketid S-300 Punasel väljakul
Raketid S-300 Punasel väljakul Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaale tekitab endistviisi suurt muret vahepeal ümbersünni läbi teinud USA uus raketitõrjesüsteem, mida Euroopasse rajada kavatsetakse.


«Meil on jätkuvalt tõsiseid küsimusi USA raketisüsteemi tegeliku eesmärgi suhtes,» tõdes tänasel pressikonverentsil ajakirjanikele Vene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko.

«Seetõttu oleme me jätkuvalt vastu igasugustele kahtlastele ühepoolsetele tegevustele raketitõrje vallas, mis võivad negatiivselt mõjutada rahvusvahelist julgeolekut.

Vene diplomaadi sõnul ollakse taas tunnistajaks kiirustatud kokkulepetele, millega tehakse «õrn Euroopa julgeolekuarhitektuur ühepoolselt määratletud kujuteldavate raketiohtude pantvangiks», vahendas AFP.

Nesterenko kommentaarid on seni jõuliseimaks Moskva avalduseks pärast seda, kui Rumeenia teatas, et peab USA raketikilbiga liitumiseks Washingtoniga läbirääkimisi ning Bulgaaria näitas üles samasugust huvi.

Vene välisministeerium oli varem vaid teatanud, et on mures ja analüüsib olukorda. Nesterenko väljendas täna kahetsust, et Moskva saab uutest USA plaanidest Rumeenias teada meediast ja mitte otse Washingtonist või Bukarestist - see pole tema sõnul vastavuses Venemaa arusaamisega võrdsest partnerlusest.

USA president Barack Obama teatas mullu sügisel, et peatab eelmise presidendi George W. Bushi plaani paigutada raketikilbi tähtsad komponendid Poola ja Tšehhi territooriumile, teenides sellega Moskvalt sooja reaktsiooni.

Kuid hilisem teade Rumeenia ja Bulgaaria võimalikust kaasamisest uude raketitõrjesüsteemi sundis Vene ametnikke järsult meelt muutma. Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov on juba hoiatanud, et riik võib taas päevakorda võtta plaani paigutada ründeraketid Kalinigradi enklaavi, kui Moskva end uuesti ohustatuna tunneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles