Briti MI5 juhi sõnul on Al-Qaeda vahetu oht riigi julgeolekule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda mässulised valmistavad peavalu üle kogu maailma.
Al-Qaeda mässulised valmistavad peavalu üle kogu maailma. Foto: SCANPIX

Briti vastuluureteenistuse MI5 juhi Andrew Parkeri sõnul elab riigis tuhandeid islamiäärmuslasi, kes peavad avalikkust «legitiimseks sihtmärgiks».

Parker ütles eile Ühendatud Väeliikide Kuninglikus Kaitseuuringute Instituudis peetud kõnes, et MI5 tegeleb suurema arvu ohtudega kui kunagi varem.

Luurejuhi kinnitusel arvestavad Briti luureteenistused võimalusega, et igal aastal korraldatakse riigis üks või kaks suuremat terroriakti.

MI5 nimetas terrorivõrgustikku Al-Qaeda ja sellega seotud rühmitusi kõige «otsesemaks ja vahetumaks ohuks» Suurbritanniale.

Parker nimetas rumaluseks väiteid, et Briti luure kommunikatsiooniosakond GCHQ jälgib tavakodanike argisuhtlust ja kaitses nuhkimistehnoloogia kasutamist. «Eraisikuid puudutava informatsiooni valimatu kogumise asemel keskendume oma töös väga hoolikalt neile isikutele, kelle eesmärk on kahju teha,» lausus ta.

«Mõnes ringkonnas kiputakse arvama, et me jälgime kõikide inimest suhtlust. See on täielik rumalus.»

Parker kritiseeris ajalehe Guardian tegevust USA luureinfo lekitanud Edward Snowdeni dokumentide avaldamisel, millest selgus, et GCHQ-l oli juurdepääs USA riikliku julgeolekuameti (NSA) ülisalajase programmi PRISM kaudu kogutud infole.

«Leke tegi Briti luurele tohutut kahju, paljastades GCHQ töömeetodite piirid ja ulatuse. Niisugune info tuleb kasuks terroristidele,» lausus MI5 juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles