Ajaleht: väide Nairobi ostukeskust rünnanud terroristi Soome-seosest elab edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamerast saadud foto kahest relvastatud isikust Nairobis Westgate'i ostukeskuses.
Turvakaamerast saadud foto kahest relvastatud isikust Nairobis Westgate'i ostukeskuses. Foto: SCANPIX

Somaalias tegutseva terroriorganisatsiooni Al-Shabaab sidemetest Põhjamaadega tuleb ilmsiks üha uut teavet, Helsingin Sanomate väitel on üks terroristidest nimetanud endise kodumaana Soomet.

Kahel Nairobis Westgate’i ostukeskust rünnanud terroristil oli arvatavasti sidemeid Norraga.
Terroristid ründasid mainekat ostukeskust 21. septembril. Neli päeva väldanud draamas hukkus vähemalt 67 inimest. Keenia ametivõimud on detailide avalikustamisega olnud väga kidakeelsed.

Rünnakust ja terroristide arvust on antud vastukäivat teavet. Kui alguses räägiti 10-15 terroristist, siis hiljem üksnes neljast. Ka politsei näidatud videoklipis on näha vaid nelja ründajat.

Eile edastas BBC, et ostukeskuse rusudest leiti kaks surnukeha, mille lähistel lebasid AK-47 automaadid. Kuna Keenia sõjavägi Kalašnikovi automate ei kasuta, siis võib olla tegemist terroristide laipadega.

Meedias on varem kirjutatud, et Westgate’i rünnanud isikuteks olid Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene ja võitlejanime Umeer (kaUmayr või Umeyr) kasutanud mees. Kõik neli said rünnakus ilmselt surma.

Helsingin Sanimateni jõudnud teabe järgi elas Umeer, kelle õiget nime ei teata, varem Soomes. Taoline väide on pärit Somaaliast pärit ajakirjaniku Harun Marufi allikatest.

Maruf töötab Washingtonis Ameerika Hääle toimetuses.

Kaitsepolitsei (SUPO) ei saa kinnitada ega ümber lükata Umeeri väidetavat seost Soomega ja peab seda üha ebatõenäolisemaks. «Kui oleks olnud mingi Soome-seos, siis me oleks tõenäoliselt saanud Keenia võimudelt palve teha koostööd,» ütles SUPO pressiesindaja Liinu Lehto.

Espoos kauplust pidav Abdullahi Farad rääkis, et kontrollis paljude Somaaliast pärit immigrantide seas väidet, nagu oleks keegi Westgate’i rünnakus osalenutest elanud varem Soomes. «Küsisin pärit mitmelt ja seda eelkõige noortelt meestelt, et kas nad teavad kedagi, kes oleks võinud terroristiks hakata. Ma ei saanud väitele kinnitust.»

Kaitsepolitsei hinnangul on mitukümmend noort inimest läinud välismaale, et osaleda ususõdades. Neist enamiku sihtkohaks on olnud Süüria.

Keskkriminaalpolitsei sai septembris valmis eeluurimismaterjali, mille põhjal kahtlustatakse kuut inimest Al-Shabaabiga seotud terrorismis.

Norralasest terrorismiekspert Stig Jarle Hansen rääkis Helsingin Sanomatele septembri lõpus, et kuulis Al-Shabaabi ridadest võitlevatest Soome elanikest aastal 2010. SUPO teatel on väide võimalik, kuid seda on raske kinnitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles