Vaktsineerimata jäänud süürlaste seas hakkas levima lastehalvatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehalvatuse vaktsiini andmine Damascuse koolitüdrukule.
Lastehalvatuse vaktsiini andmine Damascuse koolitüdrukule. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kinnitas ametlikult, et sõjast laastatud Süürias on esimest korda pärast 1999. aastat taas hakanud levima lastehalvatus. Organisatsioon kardab, et haigus hakkab levima laiemalt.


Kaks nädalat tagasi saabus Süüriast teade 22 lapsest, kellel seda tõbe kahtlustati. WHO pressiesindaja Oliver Rosenbaueri sõnul on nüüdseks neist 10 puhul leidnud kinnitust, et nad põevad lastehalvatust. «Ülejäänud 12 veel uuritakse,» lisas ta.

Tänu järjepidevale vaktsineerimisele on lastehalvatus jäänud tänaseks endeemiliseks vaid kolmes riigis – Afganistanis, Nigeerias ja Pakistanis. Selle tõve uus puhang Süürias on tekitanud küsimuse, kas nakkuse võisid riiki tuua president Bashar al-Assadi vastu sõdivad välismaised islamivõitlejad.

WHO keeldus neid spekulatsioone kommenteerimast. Rosenbaueri sõnul uuritakse praegu viiruse geneetilist koodi, et tuvastada selle pärinemiskoht.

Kõik Süüria haigestumised leidsid aset riigi kirdeosas Deir Al Zouri provintsis. Kõik nakkuse ohvrid on alla kahe aasta vanad lapsed.

Kuni Süüria kodusõja puhkemiseni tunamullu, oli poliomüeliidi vastu vaktsineeritud 95 protsenti sealsetest lastest. ÜRO andmeil on kahe viimase aasta jooksul vaktsiinita jäänud pool miljonit last. Rosenbaueri sõnul paistab, et ükski Deir Al Zouris haigestunud lastest polnud läbinud tervet vaktsiiniseeriat.

WHO esindaja sõnul kavatsevad nad suurema puhangu hirmus esialgselt pagulaslaagritele mõeldud vaktsineerimiskampaaniat nüüd laiendada. «Ideaalis tahaksime sihtida kõiki alla viie aasta vanu lapsi selles piirkonnas,» selgitas ta.

Hinnanguliselt 115 000 inimesele surma toonud Süüria kodusõja eest on põgenenud miljonid inimesed. Rohkem kui kaks miljonit süürlast on olnud sunnitud lahkuma kodumaa piirest, enamasti naaberriikidesse Liibanoni, Jordaaniasse, Türgisse ja Iraaki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles