USA välisminister: Monroe doktriin on surnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär John Kerry Ameerika Riikide Ühenduse (OAS) peaassamblee kohtumisel.
USA riigisekretär John Kerry Ameerika Riikide Ühenduse (OAS) peaassamblee kohtumisel. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kuulutas esmaspäeval ligi 200 aastat Ühendriikide välispoliitikat Ladina-Ameerika suhtes suunanud nn Monroe doktriini surnuks.

«Monroe nime kandev doktriin nägi ette meie sekkumist, et takistada Euroopa riikide katseid saavutada Ladina-Ameerikas mõjuvõimu,» ütles Kerry Ameerika Riikide Ühenduse (OAS) peaassamblee kohtumisel.

«Läbi meie riigi ajaloo on üksteisele järgnevad presidendid selle doktriini kehtivust kinnitanud ja seda tugevdanud. Täna aga oleme me langetanud teistsuguse valiku. Monroe doktriini ajajärk on lõppenud,» kuulutas Kerry.

Monroe doktriini sõnastas ja võttis 1823. aastal kasutusele toonane Ühendriikide president James Monroe. Doktriinis kuulutati, et Washington näeb agressiivse aktina iga Euroopa riikide katset hõivata Põhja- või Lõuna-Ameerikas koloniseerimise eesmärgil territooriumi ja see võib kaasa tuua USA sekkumise.

«Diplomaatilist suhet, mida me Ladina-Ameerika suhtes otsime ja mille edendamiseks me oleme palju vaeva näinud, ei ole seotud Ühendriikide deklaratsiooniga sellest, kuidas ja millal me teiste Ameerika riikide asjadesse sekkume. Selle mõte on, et kõik Ameerika riigid peaksid suhtuma üksteisse kui võrdsetesse riikidesse, kes jagavad vastutust, teevad julgeolekuküsimustes koostööd, ning peavad doktriini asemel kinni otsustest, mida me partneritena koos langetame, et edendada jagatud huve ja väärtusi,» selgitas USA esidiplomaat.

Kerry langes varem sel aastal kriitikatulva alla pärast avaldust, milles ta väitis, et «läänepoolkera on Ühendriikide tagahoov».

Boliivia president Evo Morales saatis riigist välja Ühendriikide abiagentuuri USAIDi esinduse ja mõistis hukka Washingtoni, kes «mõtleb ilmselt, et saab Ladina-Ameerikat endiselt poliitiliselt ja majanduslikult manipuleerida». «See on minevik,» kuulutas Morales toona.

Kerry paistis esmaspäeval sellega nõustuvat. «Aastaid tagasi ajas USA poliitikat, mis määratles Ladina-Ameerikas toimuva paljudeks aastateks».

«Me oleme selle ajajärgu selja taha jätnud. Täna peame me sellest veelgi eemalduma. Küsimus on selles, kas me teeme võrdsete partneritena oma eesmärkide saavutamiseks koostööd?» küsis Ühendriikide välisminister.

Kery väitel nõuab see julgust ja tahet muutuda, kuid üle kõige «senisest sügavamat koostööd läänepoolkera riikide vahel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles