Ukrainas püsis olukord kogu öö pinevana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina pealinnas Kiievis püsis olukord ööl vastu esmaspäeva pinevana, tuhanded meeleavaldajad veetsid kogu öö linna keskväljakul, teatasid meediakanalid täna.

Aktivistide sõnul oli olukord varahommikul Kiievis rahulik, kuigi võis täheldada miilitsabusside liikumist kesklinna suunas.

Kiievis, Lvivis ja teistes linnades algasid igapäevased valitsusvastased meeleavaldused pärast seda, kui president Viktor Janukovõtši valitsus teatas 21. oktoobril otsusest loobuda assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimisest Euroopa Liiduga, et selle asemel edendada suhteid Venemaaga.

Opositsioon nõuab ennetähtaegseid valimisi ja kuulutas pühapäeval välja üldstreigi.
Pühapäevastel protestimarssidel osales rohkem kui 100 000 inimest. Korraldajate enda hinnangul oli inimesi 350 000. Mitmel pool puhkesid meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel kähmlused, sealhulgas aeti märulimiilits Iseseisvuse väljakult (Maidan) minema ja läks pinevaks president Janukovõtši valitsushoone juures, kuigi inimesi manitseti korduvalt vaoshoitusele.

Kiievi kesklinnas vajas pühapäeva õhtul meedikute abi 165 erinevate vigastustega meeleavaldajat, kellest 109 viidi haiglasse, teatasid tervishoiuametnikud. Rahvarahutustes on vigastada saanud rohkem kui 100 miilitsametnikku, ütlesid võimud.

Protestijad hõivasid pühapäeval Kiievi linnapea residentsi ja muutsid selle «ühinenud opositsiooni ajutiseks peakorteriks», teatas miilits.

Pinged jõudsid uude haripunkti laupäeva varahommikul, kui märulimiilits ajas Iseseisvuse väljakul kumminuiasid ja pisargaasi käiku lastes laiali umbes 400 sinna laagrisse jäänud meeleavaldajat.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kutsus pühapäeva õhtul Ukraina vastaspooli vägivallast hoiduma ja lahendama erimeelsused vastavuses põhiseadusele ja demokraatlikele normidele.

«Kutsun vaenupooli üles iga hinna eest vägivallast hoiduma. Vägivald ja jõukasutamine pole vahend, millega saab lahendada demokraatlikus ühiskonnas poliitilisi erimeelsusi,» ütles Rasmussen Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles