Vene kohus: geipropagandakeeld on seaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatage homofoobia, teatab Vladimir Putinit kujutav plakat.
Peatage homofoobia, teatab Vladimir Putinit kujutav plakat. Foto: SCANPIX

Vene kõrgeim kohus leidis, et vastuoluline seadus, mis keelustab geipropaganda, on põhiseadusega kooskõlas.

Põhiseaduskohus ei rahuldanud geiaktivisti Nikolai Akesejevi kaebust, mille kohaselt rikkusid Peterburi linnavõimud põhiseadust, kui võtsid vastu seaduse, mis keelab homoseksuaalsete propaganda alaealiste hulgas. Taoline seadus jõustus Peterburis mullu märtsis, tänavu juunis võeti sarnane seadus vastu ka riiklikul tasandil.

Aleksejevi hinnangul on tegu diskrimineeriva seadusega, kuid kohus leidis, et põhiseadus kohustab riiki kaitsma emadust, lapsepõlve ja perekonda ning taolist seadust tuleb vaadelda just sellest nõudest lähtuvalt. Kohtu hinnangul pole seadus diskrimineeriv, kuna see kehtib nii homoseksuaalsetele kui ka heteroseksuaalsetele.   

Tänavu juunis heaks kiidetud seadus näeb ette homoseksuaalse propaganda eest rahatrahvi ja kinnipidamise. Üksikisikut võib taolise teo eest ähvardada kuni 100 000 rubla (üle 2300 euro) suurune rahatrahv ja 15-päevane vabadusekaotus, organisatsioone võidakse aga trahvida kuni miljoni rublaga (üle 23 000 euroga) ning ajutise tegevuskeeluga.

Seaduse vastased kardavad, et seda hakatakse ära kasutama homode tagakiusamise õigustamiseks. Seejuures keelatakse seadusega ka väide, et samasooliste suhted on võrdväärsed heteroseksuaalsete suhetega .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles