Lõuna-Korea luureteenistus sattus võltsimisskandaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Park Geun-hye.
Lõuna-Korea president Park Geun-hye. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea riiklikku luureteenistust (NIS) on tabanud järjekordne skandaal, asutust süüdistatakse tõendite fabritseerimises eesmärgiga diskrediteerida endist Souli linnaametnikku.

NIS-i süüdistatakse dokumentide võltsimises eesmärgiga ehitada üles spionaažijuhtum Souli ametniku vastu, kes põgenes 2004. aastal Põhja-Koreast Lõuna-Koreasse. Väidetavalt võltsis luureteenistus ka Hiina piirivalve dokumente.

Peking on kinnitanud, et dokumendid ei ole autentsed. NIS lükkas Hiina avalduse järel süüdistused tagasi, eitades osalust võltsimises.

Eelmisel nädalal võtsid juhtumit puudutavad arengud dramaatilise pöörde, kui võltsimisega seostatav luureteenistuse nuhk üritas teha enesetappu. Suitsiidikatse ebaõnnestus ning prokurörid võtsid mehe kolmapäeval vahi alla.

President Park Geun-hye avaldas esmaspäeval skandaali üle sügavat kahetsust ja kutsus läbi viima põhjalikku juurdlust.

Mõni tund hiljem otsisid prokurörid läbi NIS-i peakorteri Souli lõunaosas.

Parki erakonna Saenuri seadusandjad nõuavad juunis peetavate kohalike valimiste eel NIS-i juhi Nam Jae-jooni tagasiastumist.

«See teema on väga häiriv. Mind vapustasid väidetavad võltsimis- ja kinnimätsimiskatsed,» ütles Saenuri rahvaesindaja Shim Jae-chul. «Paistab vältimatu, et luureülem Nam võtab vastutuse,» sõnas ta.

Tegemist on tundliku juhtumiga presidendi jaoks, kes aasta eest Nami ametisse määras.
Möödunud aastal vallandus riigis skandaal NIS-i sekkumise tõttu 2012. aasta
presidendivalimiste kampaaniasse.

Korduvalt nime vahetanud luureteenistust saadab kurikuulus maine, mille juured ulatuvad aastakümneid kestnud autoritaarsesse valitsemisperioodi enne üleminekut demokraatiale 1980. aastate teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles