Boko Haram aeti segamini Procol Harumiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boko Harami terroristid
Boko Harami terroristid Foto: SCANPIX

Nigeerias koolitüdrukuid röövinud äärmusislamistlik grupeering Boko Haram on läänemaailmas üsna tundmatu terroriorganisatsioon.

Neid on maailma meedias ja sotsiaalmeedias seagamini aetud 1960. aastatel asutatud tuntud rokkbändi Procol Harumiga, edastab mtv.fi.

Procol Harumi liikmete sõnul on nad üllatunud, et neid terroristideks peetakse.

Ansambli liikmed tegid avalduse, et neil ei ole Nigeeria terroriorganisatsiooni ja huljuti toimunud koolitüdrukute röövimisega mitte mingi seost.

«Minu andmetel ei ole Boko Haram mitte kunagi ühtegi progressiivset rokkalbumit välja andnud,» nentis Procol Harumi laulja Gary Brooker.

Sakslasest Aafrika riikide poliitika asjatundja Klaus Beyer selgitas, et inimesed võivad terroriorganisatsiooni ja ansambli segamini ajada nimede sarnasuse tõttu.

«Lääne meedia kajastab Aafrika nälga ja sõdu. Samuti arvatakse, et seal on enamik inimestest primitiivsed, tegeledes musta maagia ja müstikaga. Lääne inimesed ei tea, milline on Aafrika riikides igapäevaelu,» lausus sakslane.

Pärast Boko Harami tehtud inimröövi hakaksid sotsiaalmeedias levima kommentaarid ja arvamused,  kuidas muusikutest hipidest terroristid said.

Twitteris kirjutati näiteks: «On šokeeriv, et Procol Harumi muusikat mängitakse ikka raadios pärast seda, mida nad Nigeerias tegid» ning «Õudne! Mis on Procol Harumiga juhtunud? «A Whiter Shade of Pale» on hea laul, kuid selle abil ei saa terrorismi õigustada».

Mitte vaid asjatundmatud tavakodanikud ei ole Boko Haramit ja Procol Harumit segamini ajanud. Seda on teinud ka lääneriikide Nigeeria asjatundjad raadiointervjuudes.

«See on absurdne. Neid kahte ei ole võimalik segamini ajada. See on tõeliselt irooniline,» nentis Klaus Beyer.

Briti rokkbänd Procol Harum asutati 1960. aastate keskel. Läks laiali 1977. aastal ning tuli uuesti kokku 1991. aastal. Nende tuntuim pala on «A Whiter Shade of Pale», msi plaadistati 1967. aastal.

Procol Harumisse on selle tegevuse jooksul kuulunud 22 muusikut. Praegused liikmed on Gary Brooker, Keith Reid, Geoff Whitehorn, Matt Pegg, Josh Phillips ja Geoff Dunn.

Boko Haram on hausakeelne väljend ja tähendab «lääne haridus on keelatud».  See terroriorganisatsioon asutati 2002. aastal. Nende eesmärgiks on kukutada Nigeeria valitsus ja luua islamiriik. Alates 2009. aastast on see organisatsioon teinud relvastatud rünnakuid, korraldanud pommiplahvatusi ja röövinud inimesi. Nad tegutsevad põhiliselt Nigeeria kirdeosas.

USA kandis Boko Harami 2013. aastal terroriorganisatsioonide nimekirja.

14. aprillil röövisid Boko Harami terroristid ligi 270 Nigeeria tüdrukut ja ähvardasid nad seksorjadeks müüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles