Bangladeshi sõjaroimakohus mõistis islamistide juhi surma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motiur Rahman Nizami
Motiur Rahman Nizami Foto: SCANPIX

Bangladeshi sõjaroimakohus mõistis kolmapäeval riigi suurima islamipartei juhi Motiur Rahman Nizami (71) surma riigi iseseisvussõja ajal toime pandud sõjakuritegude eest.

Kohtunik mõistis Nizami süüdi tapmises, vägistamises ja rüüstamises Bangladeshi Pakistanist eraldumiseni viinud 1971. aasta sõja ajal ja määras talle surmanuhtluse poomise läbi.

Nizami süüdistati professorite, kirjanike ja arstide tapmise korraldamises konflikti ajal.

«See on ajalooline otsus,» ütles prokurör Haider Ali pealinnas Dhakas kohtuhoone juures ajakirjanikele. Kohtuotsuse kohaselt juhtis Nizami sõja ajal kurikuulsat omakaitseväge Al-Badr, mis «osales paljudes kohutavates kuritegudes».

«Kohtu hinnangul on ta küll islamivaimulik, ent tõlgendas koraani valesti,» lisas ta.

Kohtuotsuse väljakuulutamise eel tugevdati üle kogu riigi turvameetmeid, sest mitmele Nizami lähedasele kaasvõitlejale määratud samalaadsed kohtuotsused tõukasid riigi eelmisel aastal ühte selle ajaloo suuremasse kriisi.

Nizami surmaotsus võib vallandada riigis rahutused, kuna tema Jamaat-e-Islami parteil on sadu tuhandeid aktiviste ja toetajaid.

Julgeolekuametnike sõnul on pealinna ja teistesse suurematesse linnadesse paigutatud täiendavaid politsei- ja piirivalvejõude.

Jaanuaris võitlesid kümned tuhanded islamistid jaanuarikuiste parlamendivalimiste eel ja järel politseiga, surma sai üle 500 inimese. Jamaat-e-Islami osalemine valimistel oli pea võimatuks muudetud.

Esialgu oodati Nizamile kohtuotsust juunis, kuid see lükati 11. tunnil kohtualuse kõrge vererõhu tõttu edasi.

Süüdistuse kohaselt oli Nizami üks peamisi bengalite massimõrvade kavandajaid 1971. aasta iseseisvussõja ajal. Bangladeshi valitsuse hinnangul hukkus sõjas kolm miljonit inimest. Sõltumatute uurijate andmetel hukkus sõjas 300 000 - 500 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles