Prantsusmaa: Venemaa praeguse seisuga Mistraleid ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Mistral-klassi helikopterikandja Vladivostok.
Vene Mistral-klassi helikopterikandja Vladivostok. Foto: SCANPIX

Venemaa pole Mistral-klassi kopterikandja üleandmiseks vajalikke tingimusi täitnud, ütles täna Prantsusmaa finantsminister.

«Tänase seisuga pole tingimusi täidetud,» sõnas Prantsuse raadiole Michel Sapin. Eile oli Venemaa teada andunud, et kahe kopterikandja üleandmine toimub novembri keskel, kuid õige pea pärast seda teatas Prantsuse tootja, et see ei vasta tõele.

«Ukrainas peab olema olukord, mis kaldub normaalse poole, mis võimaldaks asjadel maha rahuneda,» sõnas rahandusminister.

Enne sõjalaevade üleandmist peab Venemaa etendama Ukrainas positiivset rolli, lisas Sapin.

«Teatud tasandil edenevad asjad paremini. Teistest vaatenurkadest on veel muresid, mistõttu pole tingimused täidetud,» ütles minister.

Dmitri Rogozin ütles eile, et riiklik ettevõte Rosoboronexport on saanud kutse esimese Mistrali üleandmise tseremooniale 14. novembril Saint Nazaire'is, vahendasid Vene uudisteagentuurid.

Prantsuse relvaettevõte DCNS lükkas väite kiiresti ümber.

Ettevõtte pressiesindaja sõnul ootab DCNS esimese laeva eksportimiseks valitsuse luba.

«Seetõttu ei saa kinnitada ühtegi üleandmise kuupäeva,» lisas esindaja.

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian ütles üleeile, et otsus sõjalaevade Venemaale tarnimise osas tehakse novembris.

Prantsusmaa nõustus 2011. aastal ehitama ja tarnima Venemaale kaks kopterikandjat Mistral ühtekokku 1,2 miljardi euro eest.

Universaalne dessantlaev-kopterikandja Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, pardale mahub üheaegselt kuus kopterit.

Prantsusmaa on Mistrali-tehingu tõttu olnud pikalt teiste lääneriikide surve all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles