USA kongresmenid: Prantsusmaa andku Mistralid NATO-le

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-klassi helikopterikandja.
Mistral-klassi helikopterikandja. Foto: SCANPIX

Rühm Ühendriikide parlamendisaadikuid tegi taas ettepaneku, mille kohaselt võiks Prantsusmaa müüa või rentida Mistral-tüüpi helikopterikandjad Venemaa asemel NATO-le.

Taolise ideega tulid kongresmenid välja ka möödunud kevadel, kuid Prantsusmaa pole seni meelt muutnud. Nüüd tehti ettepanek uuesti, kusjuures seda toetavad nii vabariiklastest kui ka demokraatidest seadusandjad.

Kava esitajate hinnangul võimaldaks sõjalaevade müük või rentimine NATO-le saada Prantsusmaal tehingust rahalist kasu ilma Vladimir Putini sõjamasinat tugevdamata.

«Selline otsustav samm NATO poolt poleks pretsedenditu ja näitaks president Vladimir Putinile, et meie retooriline otsusekindlus vastab meie tegelikule otsusekindlusele ning et allianss ei luba ega õhuta tema ohtlikku tegevust Euroopas,» seisis teisipäeval NATO peasekretärile Jens Stoltenbergile saadetud rahvasaadikute kirjas.

Kirjale on alal kirjutanud esindajatekoja väliasjade komitee demokraadist liikmed Eliot Engel, Bill Keating, Steve Cohen, Gerry Connolly ning vabariiklased Mike Rogers, Mike Turner, Steve Chabot.

Üks Kongressi allikas ütles, et taolisest otsusest võidaks nii allianss kui Prantsusmaa. «Taoline ettepanek on tundlik asjaolu tõttu, et laev on juba valmis ehitatud,» ütles anonüümseks jääda soovinud allikas, kelle sõnul mõjuks ühe NATO riigi otsus taoline laev Venemaale müüa alliansile laostavalt. «Kujutage ette, et venelased teevad selle laevaga Läänemerel lõbusõitu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles