Biden saabus Kiievisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden ja tema abikaasa Jill saabusid Kiievisse.
USA asepresident Joe Biden ja tema abikaasa Jill saabusid Kiievisse. Foto: SCANPIX

USA asepresident Joe Biden saabus neljapäeva õhtul Kiievisse, reedel, Maidani meeleavalduste alguse esimesel aastapäeval peab ta kõnelusi Ukraina presidendi Petro Porošenko ja peaminister Arseni Jatsenjukiga.

ÜRO teatas neljapäeval, et alates 5. septembri relvarahuleppest on Ukrainas surma saanud ligi 1000 inimest, keskmiselt hukkub 13 inimest päevas.

Biden on järjekordne kõrge Lääne võimukandja, kes üritab Ukrainat külastades Minski relvarahuleppeid päästa.

Jatsenjuk avaldas kõneluste eelõhtul lootust täiendavale USA abile. Septembris avalikustas Washington 53 miljoni dollari (42 miljoni euro suuruse) abipaketi, millest 46 miljonit dollarit moodustas julgeolekuabi.

Vene riikliku julgeoleku nõukogu sekretär Nikolai Patrušev hoiatas neljapäeval USA-d Ukraina vägede relvastamise eest sõnumiga, et see tooks kaasa konflikti ägenemise.

Biden ütles neljapäeval avaldatud usutluses Ukraina ajalehele Den, et konfliktile puudub sõjaline lahendus, ja süüdistas Venemaad «suveräänse riigi siseasjadesse sekkumises».

«Edastan Ukraina rahvale ja valitsusele tugeva toetussõnumi, millele on mul Kiievisse jõudes üht-teist lisada,» ütles Ühendriikide asepresident.

Eelmise aasta 21. novembril kogunesid Kiievis Iseseisvuse väljakule tuhanded inimesed, et avaldada meelt toonase presidendi Viktor Janukovõtši otsuse vastu lükata edasi assotsiatsioonileppe allkirjastamine Euroopa Liiduga.

Demonstratsioonidest said ajapikku valitsusvased protestid, mis kulmineerusid veebruari lõpus vägivallaga ning Janukovõtši riigist põgenemisega. Veebruari lõpus tuli Kiievis võimule läänemeelne koalitsioonivalitsus.

Venemaa reageeris Maidani sündmustele Krimmi poolsaare okupeerimise ja annekteerimisega. Aprillis hõivasid venemeelsed separatistid Venemaa toetusel Ukraina idaosas kümneid linnu, mille tõttu alustas Ukraina sõjavägi nn terroritõrjeoperatsiooni.

Suve lõpuks õnnestus Ukraina vägedel mõned linnad separatistidelt tagasi vallutada. Augusti lõpus korraldasid separatistid ja Vene väed Donetski ja Luganski oblastites vastupealetungi, tõrjudes Ukraina väed tagasi, ja laiendades enda kontrolli all olevat territooriumi peamiselt Donetski oblastis. Muuhulgas saavutasid separatistid väljapääsu Aasovi merele.

5. septembril sõlmiti ebakindel relvarahu ning kaks nädalat hiljem relvarahu jõustamise memorandum. Sellele vaatamata ei ole sõjategevus Ida-Ukrainas peatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles