Islamiriik Twitteris: meil on tuumamaterjali «räpase pommi» valmistamiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik teatas Twitteris, et nad on saanud oma valdusse tuumamaterjali, millest saab valmistada niinimetatud räpast pommi.

Briti väljaande The Mirror andmetel said äärmusislamistid 40 kilogrammi uraani  Põhja-Iraagi linna Mosuli ülikooli keemialaboratooriumist.

 Islamistlikud võitlejad vallutasid Mosuli neli kuud tagasi.

Ühendkuningriigist pärit võitleja Hamayun Tariq, kes kasutab võitlejanime Muslim-al-Britani teatas Twitteris, et võitlejatel on radioaktiivset ainet ning nad saavad teha «räpase pommi».

Terrorismi asjatundjate sõnul on seda «räpast pommi» üsna lihtne ehitada, kuna see nõuab vähe plahvatusainet, mis levitab radioaktiivset ainet laiale alale.

Muslim-al-Britani ähvardas Twitteris, et kui selline pomm panna Londonis plahvatama, siis võib see kaasa tuua elanike evakueerimise ja linna tühjaks jäämise.

Iraagi suursaadik ÜROs Mohamed Ali Alhakim hoiatas oma kirjas ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile, et Islamiriigil võib suure tõenäosusega olla tuumamaterjali.

Muslim-al-Britani on Suurbritannias kohtulikult karistatud, kuid lahkus 2012. aastal pärast vanglast vabanemist riigist.

Ta liitus Pakistanis Talibani võitlejatega, kuid nüüd kuuluvat ta Islamiriigi võitlejate sekka ning on Süürias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles