Stoltenberg ootab Vene õhuväelt vastutustundlikumat käitumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ootab Venemaa vastutustundlikumat suhtumist sõjaliste lendude läbiviimisse alliansi kuuluvate riikide õhuruumi läheduses.

«Me tahaksime kutsuda Venemaad neid lendusid vastutustundlikumalt läbi viima,» ütles Stoltenberg Brüsselis igakuisel pressikonverentsil.

Tema sõnul on allianss täheldanud Vene relvajõudude aktiivsuse kasvu NATO piiride läheduses, eriti õhus. Stoltenbergi sõnul on NATO lennukid sel aastal saatnud Vene sõjalennukeid enam kui sada korda ehk mullusest kaks korda rohkem.

«Me näeme lennuaktiivsuse suurenemist NATO piiride läheduses,» ütles peasekretär, tõdedes, et ehkki enamikul juhtudel Vene sõjalennukid alliansi õhuruumi ei tungi, toimuvad need lennud transpondereid sisse lülitamata ja lennujuhtimiskeskustega kontakteerumata.

Stoltenberg kinnitas ka, et ootab 2.-3. detsembril toimuvalt NATO liikmesriikide välisministrite kohtumiselt Ukrainat toetavaid konkreetseid otsuseid.

Ta ei täpsustanud, milliseid otsuseid ta silmas pidas, kuid tõi siiski esile, et Ukraina kaitsereformide rakendamise toestamiseks mõeldud NATO fondid peaksid alustama oma tööd varsti.

Ukraina olukorrast rääkides tõi Stoltenberg välja septembris Walesis toimunud NATO tippkohtumise, kus alliansi liikmesriigid väljendasid Ukrainaga solidaarsust ning asusid toetama viimase iseseisvust, territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust.

«Ukraina rahvas väljendas toetust demokraatiale, ühtsusele ja integratsioonile Euroopaga. NATO jätkab Ukraina toetamist tema valitud teel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles