Kerry kutsus kongressi andma ISi vastaseks sõjaks kolmeaastast luba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär John Kerry senati välisasjade komitee ees.
USA riigisekretär John Kerry senati välisasjade komitee ees. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kutsus teisipäeval kongressi andma valitsusele kolme aasta pikkust volitust sõjategevuseks sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Ühendriigid ja liitlased on korraldanud viimase 3-4 kuu jooksul ISi vastu Iraagis ja Süürias ligi 1100 õhurünnakut eesmärgiga alistada kahes riigis suuri alasid kontrolliv rühmitus.

USA põhiseaduse järgi lasub õigus sõda kuulutada kongressil.

President Barack Obama on seni ISi vastase sõjategevuse õigusliku alusena kasutanud 2001. aasta terrorirünnakute järgsest ajast pärinevat volitust kasutada jõudu terrorivõrgustiku Al-Qaeda, islamiliikumise Taliban ja nende harude vastu.

Kerry sõnul annab seadus Obama administratsioonile loa ISi vastu sõda pidada. «Minu meelest oleme kõik ühel meelel, et see arutelu peab tipnema kahe partei toetust näitava hääletusega, mis teeb selgeks, et tegemist ei ole ühe partei võitlusega ISILi vastu, vaid see peegeldab meie ühist otsustavust rühmitust nõrgestada ja see alistada,» sõnas välisminister senati välissuhete komiteele.

ISIL on lühend ISi varasemast nimetusest Iraagi ja Levandi Islamiriik.

«Meie koalitsioonipartnerid peavad seda teadma. Meie sõjaväelased vajavad seda teadmist. ISILi tapjate, vägistajate ja fanaatikute read peavad seda mõistma,» ütles Kerry.

Ta kutsus välissuhete komiteed aitama koostada uut seadust, mis «annab selge signaali toetusest jätkuvatele sõjalistele operatsioonidele ISILi vastu».

Ühendriikide välisministri sõnul ei tohiks seaduse tekst piirata USA tegevust geograafiliselt Süüria ja Iraagiga. Volitus peaks kehtima vähemalt kolm aastat võimalusega seda pikendada, lisas ta.

Kerry ütles ühtlasi, et Ühendriigid ei peaks eelnevalt siduma presidendi kui relvajõudude ülemjuhataja käsi keeluga kasutada ISi vastu maavägesid.

USA praegune ISi vastane strateegia Ühendriikide lahingüksuste kasutamist ette ei näe.

Ühendriigid alustasid ISi vastu õhurünnakute  kampaaniat 8. augustil, asudes pommitama rühmituse positsioone Iraagis. 23. septembril laiendas USA õhurünnakuid Süüriasse.

Washington on saatnud Iraaki sealseid julgeolekujõude nõustama paartuhat sõjaväelast.

Iraagis on USA õhurünnakutega liitunud Austraalia, Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada, Taani, Holland ja Belgia.

Süürias toetavad Ühendriikide õhurünnakuid viis Araabia riiki - Jordaania, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Saudi Araabia ja Bahrein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles