Bildt ja Stubb tutvustasid Euroopa rahuinstituudi ideed

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb ja Carl Bildt Stockholmis.
Alexander Stubb ja Carl Bildt Stockholmis. Foto: SCANPIX

Soome välisminister Alexander Stubb tema Rootsi kolleeg Carl Bildt tutvustasid Euroopa Liidu iseseisva rahuinstituudi (The European Institute of Peace) loomise ideed.

Tegemist oleks konflikte lahendava ja rahuvahendamisele keskenduva instituudiga, mis tegutseks koos ÜROga üle kogu maailma, vahendas YLE. See koolitaks välja eurooplastest spetsialiste olukordade jaoks, kus tavapärasest diplomaatiast jääb väheks.

Stubb ja Bildt tutvustasid oma ideed täna Stockholmis.

ELil on ühine välisteenistus, mis kahe välisministri sõnul pakub unioonile võimalust edendada rahu ja stabiilsust senisest tõhusamalt. «Alati ei piisa traditsioonilistest diplomaatilistest abinõudest,» kinnitasid Stubb ja Bildt Euroopa Liidu välispoliitikajuhile Catherine Ashtonile saadetud läkituses.

«Rahuvahendamise oskusi leidub üha enam mitteriiklikel organisatsioonidel ja otsustajad ei saa seda alati kasutada.»

Algatuse järgi hakkasid ettevõtmist rahastama Euroopa Liidu liikmesriigid, osaleda võivad ka teised väljapoole uniooni jäävad Euroopa maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles