Noor ameeriklane jäi rohkem kui 48 tunniks Šveitsi Alpidesse lõksu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäesuusataja
Mäesuusataja Foto: SCANPIX

Šveitsi Alpides Vaudi kantonis Les Diableretsis möödunud pühapäeval mäesuusatanud USA päritolu üliõpilane eksis ja jäi mäele rohkem kui 48 tunniks lõksu.

Lausanne'i tehnoloogiainstituudis õppival 19-aastasel Mark Doose'il tekkis hüpotermia ja ta pidi võitlema oma elu eest, edastab The Local.

Ootamatult üllatanud lumetuisus suuna kaotanud mees püüdis leida suusatõstuki kaableid, et nende järgi orienteeruda ja mäelt alla jõuda. «USAs on lihtne nende järgi liikuda ning mäelt tee alla leida,» nentis mees.

Samas ta ei teadnud, et teda ootab ees lõks - kaljulõhe, kuhu ta kukkuski.

Teel mäest alla oli tal üks suuks katki läinud ning ta püüdis püsida alles jäänud suusal.

Lõhes olles liikus ta edasi, sest paigale jäädes oleks ta võinud alajahtumise tõttu elu kaotada. Ta leidis varjulise koha ja magas seal paar tundi. Pärast seda teekond jätkus.

Kuristiku lõpus oli juga, mille kõrgus oli 50 – 75 meetrit ning sealt ei pääsenud ta edasi.

Ameeriklane avastas paiga, kust sai lõhest üles ronida, kuid ta oli ikka veel teadmatuses, kus ta viibib. Samas oli palju uut lund sadanud. Ta oli paigas 4 – 5 tundi ja karjus appi. Lõpuks ta kuulis, et kuskil läheduses on koerad ja inimesed.

Ta nägi kolme inimest kauguses liikumas ning hakkas uuesti appi hüüdma. Need isikud kuulsid teda ja tõttasid appi.

Kuigi ameeriklane oli karmides oludes olnud üle kahe ööpäeva, olid ta vigastused minimaalsed.

Politsei sõnul oli Doose õigesti ehk kihiliselt riietatud, kuid samas puudusid tal abivahendid, mis mäel hätta sattumisel oleks võinud teda aidata. Ekseldes kadus tal ka mobiiltelefon.

Ta sattus ohtu siis, kui oli antud hoiatus lumetuisu ja tugeva tuule kohta.

Šveitsi Alpides on viimasel viiel päeval olnud üsna karmid ilmaolud ning lumelaviinides on kaotanud elu 12 mäesuusatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles