Parlamendisaadik: Soome vajab NATO liikmesuse tähenduses selgust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome jäägribirgaadi liikmed.
Soome jäägribirgaadi liikmed. Foto: Oskari Friman / Puolustusvoima/Lehtikuva

Soome parlamendi kaitsekomisjoni esimehe Jussi Niinistö hinnangul annab välisministeeriumi koostatud ülevaade Soome julgeolekukoostööst hea pildi praegusest seisust, kuid uut informatsiooni tuleviku kohta ei sisalda.

Niinistö hinnangul vajab Soome NATO liikmesuse tähendusest erilist selgust.

«NATO küsimus on tõepoolest ikka veel kuum kartul,» ütles Niinistö. Tema arvates ei anna välisministeeriumi ülevaade NATO küsimuses piisavalt fakte, et ühiskondlik debatt saaks olla tavapärasest konstruktiivsem.

Kaitsekomisjoni esimehe hinnangul tuleks NATO küsimuses selgusele jõuda järgmisel valimisperioodil. Selleks tuleks hinnata liikmesuse kasu ja kahju ning sellest peaks valmima terviklik julgeolekupoliitiline analüüs.

«Viimane NATO-alane ülevaade pärineb 2007. aastast ja ajad on kõvasti muutunud. NATO pilk on muuhulgas Ukraina kriisi ja Afganistani operatsiooni lõpetamise tõttu liikunud rahvusvaheliste kriiside haldamiselt [Põhja-Atlandi lepingu] artikli 5 kaitsele,» lisas Niinistö.

Kaitsekomisjoni esimehe hinnangul on välisministeeriumi 80-leheküljeline dokument kvaliteetne ja hea algus, millest võib saada alguse ühiskondlik debatt.

Ülevaade koostati Soome välis- ja julgeolekupoliitika komisjon (UTVA) palvel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles