Tusk: Putini eesmärk on Euroopa ühtsusesse kiil lüüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini eesmärk on Euroopa ühtsusesse kiil lüüa, ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

«Üks President Putini tähtsamaid eesmärke täna on Euroopa lõhestada,» ütles Tusk reedel  Euroopa Parlamendis ja lisas, et just sellepärast on Euroopa ühtsusest saanud tema jaoks kinnisidee.

Euroopa Liidu välisministrid kogunesid sel nädalal Riiga, et töötada välja ühine strateegia Ukraina kriisi lahendamiseks. Kriisi peamise põhjuse Venemaa suhtes ei ole aga 28 liikmesriiki kaugeltki ühel meelel.

Balti riigid ja Poola, keda esindab ka Tusk, nõuavad Venemaa agressiooni vastu otsustavate meetmete rakendamist. Teised nagu Saksamaa ja Prantsusmaa on sellega ettevaatlikumad ja soovivad suhtluskanaleid avatuna hoida.

Samal ajal püüab Putin enda poole meelitada riike nagu Ungari ja Küpros ning neid EL-i seisukohtade vastu ässitada.

Kuna ELi välispoliitikas ei ole üksmeelt, on Tuskil raske mõjuvalt ühenduse nimel esineda, kui ta esmaspäeval Washingtonis USA presidendi Barack Obamaga kohtub.

«Ühtsus on väga hea sõna. Kõik on ühtsuse poolt,» tõdes Leedu välisminister Linas Linkevičius sarkastiliselt. «Aga üksmeel selles, et midagi ei tehta, ei ole minu jaoks, mulle see ei meeldi.»

Just seda püüdsid USA kongressi esindajatekoja spiiker John Boehner ning rühm demokraate ja vabariiklasi neljapäeval kirjas Obamale esile tuua. Nad kurtsid, et Ühendriikide Ukraina- ja Venemaa-poliitika on sattunud «Euroopa konsensuse väikseima ühisnimetaja pantvangiks».

Seda mõistab ka ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini, kel on tulnud juhtida mitut eriarvamusel liikmesriikide nõupidamist. «Aga me väljume ruumist ühise positsiooniga,» rõhutas ta ja tõdes, et lihtne see ei ole.

Seni on EL toetanud üksmeelselt Venemaale sanktsioonide kehtestamist, aga viimasel ajal on ühtsus hakanud Ungari ja Küprose kohalt rebenema. Putin on osanud pakkuda mõlemale riigile vastastikku kasulikke kokkuleppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles