Fergusonis tulistati protesti ajal kaht politseinikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud sündmuskohta uurimas.
Politseinikud sündmuskohta uurimas. Foto: SCANPIX

USA-s St. Louisi eeslinnas Fergusonis tulistati ööl vastu tänast meeleavalduse käigus kaht politseinikku, teatasid korrakaitsjad. 

Pärast moodunud aastal aset leidnud juhtumit, kus politseinik tappis mustanahalise relvitu nooruki, on selles Missouri osariigi linnas toimunud palju proteste, mille peamine sisu on vastuseis politseivägivallale.

Ühte politseinikku tabas kuul näkku ning teist tulistati õlga. Mõlemad said raskelt vigastada, ent on elus ja teadvusel, ütles St. Louisi maakonna politseiülem Jon Belmar.

Vahejuhtum leidis Belmari sõnul aset ajal, mil politseijaoskonna ees toimunud meeleavaldusel osalejad hakkasid laiali minema. «Politseiametnikud seisid seal ning neid tulistati. Lihtsalt seetõttu, et nad on politseinikud,» lisas ta.

Hiljuti leiti riiklikus raportis, et Fergusoni politseijaoskond on tegutsenud tõepoolest erapoolikult, seda eriti rassiküsimustes. Fergusoni politseiülem astus raporti avalikustamise järel tagasi.

Eile õhtul Fergusoni politsei peakorteri ees aset leidnud meeleavaldusel nõuti aga, et jaoskonnas toimuks raportist ajendatult veelgi enam muutusi ning tagasi astuks ka teisi selle töötajaid, rääkis üks protestija Keith Rose.

Foto: KATE MUNSCH/REUTERS

Protest oli esialgu küllaltki väike ja rahumeelne. Peagi pärast südaööd kostus aga kolm lasku. Belmar rääkis, et paistab, nagu oleks need täpselt politseinike puhta sihitud.

Rose, rääkis, et nägi verist politseinikku ning teisi ametivendi teda eemale vedamas – maha jäi vererada.

Politsei kuulas protestijad üle, et koguda infot tulistaja kohta.

Fergusoni politseijaoskonda kritiseeriti laialdaselt pärast möödunud aasta augustis aset leidnud mustanahalise noormehe Michael Browni tapmist. Novembris leidis St Louisi maakonna kohus, et tema tapja, politseinik Darren Wilson ei rikkunud noormeest tulistades ühtegi seadust.

Pärast öist tulistamist olid korrakaitsjad jaoskonna läheduses kõrgendatud valmisolekus.  Foto: Scanpix
Pärast öist tulistamist olid korrakaitsjad jaoskonna läheduses kõrgendatud valmisolekus.  Foto: Scanpix Foto: Laurie Skrivan/AP

Browni tapmine ja sellele järgnenud meeleavaldused tõid aga kaasa riikliku uurimise, mille käigus leiti, et linna politseinike suhtumine on sageli rassistlik ning see väljendub ka nende tegudes.

USA peaprokurör Eric Holder kommenteeris, et riik püüab teha kõik, mis võimalik, et olukorda parandada. See võib tähendada ka Fergusoni politseiüksuse laiali saatmist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles