Vene saadik nimetas Cameroni loodavat fondi «surveabinõuks»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Vene suursaadik Suurbritannias Aleksandr Jakovenko nimetas reedel «surveabinõuks» Briti peaministri David Cameroni algatusel loodavat fondi, mille eesmärgiks on aidata Ukrainal ja teistel Ida-Euroopa riikidel Moskva survele vastu seista.

«Ühendkuningriigi valitsus rahastab mõnesid Ida-Euroopa riike «Venemaa survele vastuseismiseks». Paneb mõtlema, kas sellised sammud ei ole ise surveabinõud?» kirjutas Jakovenko suhtlusvõrgustikus Twitter.

Telekanali Sky News andmetel on Good Governance (hea valitsemistava) fondi suuruseks 20 miljonit naela (27,66 miljonit eurot) ja seda raha kasutatakse demokraatlike institutsioonide tugevdamiseks.

Briti ametiisikute andmeil kasutas Kreml korruptsiooni ja nõrka valitsemist ära Ukraina destabiliseerimiseks. Loodav fond toetab reforme ja on märgiks Ühendkuningriigi otsustavusest Vene presidendi Vladimir Putini agressioonile vastu seista.

Agentuur Bloomberg tähendas, et fond baseerub külma sõja aegsel programmil, mille töötas välja omaaegne peaminister Margaret Thatcher.

Thatcher asutas 1989. aastal fondi, mille kaudu toetati Nõukogude Liidu mõjusfääris olnud riikide, nagu Tšehhoslovakkia, Ungari ja Poola, majanduslikku ja poliitilist arengut, kirjutas agentuur.

Cameroni loodava fondi kaudu suunatakse ilmselt viis miljonit naela Ukrainale ning rahaliselt toetatakse ka Mongooliat, Gruusiat, Bosnia ja Hertsegoviinat ja Serbiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles