Jeemeni šiiamässulised kavatsevad alustada uut pealetungi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni šiiamässulised
Jeemeni šiiamässulised Foto: SCANPIX

Jeemeni Huthi liikumise šiiamässulised kavatsevad lähiajal alustada uut pealetungi valitsusvägede ja julgeolekujõudude vastu ning kuulutasid selleks välja üldmobilisatsiooni.

Huthide avalduses sisalduvas kirjeldati tulevat ofensiivi riigi presidendi Abedrabbo Mansour Hadile ja tema juhitud valitsusele lojaalsete vägede vastu kui lahingut äärmuslastega.

Üleskutse tehti minuteid pärast Hadi kõnet, milles viimane esitas huthidele väljakutse ja kirjeldas mässuliste tegevust «põhiseadusliku legitiimsuse vastase riigipöördena».

Reede hilisõhtul lahkusid Jeemenis Lahiji kubernerkonnas asuvast Al Anadi sõjaväebasist julgeolekukaalutlustel umbes 100 USA sõdurit ja eriüksuslast ning Ühendriikidelt väljaõpet saanud sealsed Jeemeni terroritõrjeüksused.

Jeemenis valitsev ebakindel olukord sai hoogu juurde möödunud septembris, mil huthid hõivasid riigi pealinna Sanaa.

Mässulised saatsid 6. veebruaril laiali valitsuse ja parlamendi, asendades selle «presidendinõukoguga».

Rühmitus kontrollib suuremat osa Jeemeni põhjaosast, kuid sadamalinn Aden ning mitmed sunniitlikud lõunaprovintsid on lojaalsed kukutatud valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles