Venemaa kutsus kokku ÜRO Julgeolekunõukogu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu
ÜRO Julgeolekunõukogu Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu tuleb täna kokku, et arutada Venemaa ettepanekut teha Saudi Araabia juhitava koalitsiooni õhurünnakutes Jeemenis humanitaarkaalutlustel pausid, teatasid diplomaadid.

Venemaa kutsus julgeolekunõukogu kokku seoses kasvava murega tsiviilohvrite arvu kiire kasvu üle Jeemeni konfliktis.

ÜRO humanitaarabijuht Valerie Amos ütles üleeile, et ta on väga mures tsiviilisikute pärast, kes on jäänud vaenutegevuse tõttu lõksu. Abiagentuurid teatasid, et kahe nädalaga on saanud surma vähemalt 519 ja kannatada ligi 1700 inimest.

ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF teatas sel nädalal, et Jeemenis on nädalaga hukkunud vähemalt 62 last.

Venemaa ÜRO esinduse kõneisik Aleksei Zaitsev ütles, et suletud uste taga peetavatel konsultatsioonidel arutatakse «humanitaarpauside võimalust». Kohtumine peaks algama Eesti aja järgi kell 18.

Jeemenis on hoogustunud vägivald pärast seda, kui Saudi Araabia juhitav koalitsioon alustas 26. märtsil õhurünnakuid, et peatada huthi mässuliste pealetung, mis sundis president Abedrabbo Mansour Hadit Saudi Araabiasse põgenema.

ÜRO inimõigusjuht Zeid Ra'ad Al Hussein ütles, et Jeemen on «täieliku kokkuvarisemise äärel».

ÜRO toetab Hadit Jeemeni legitiimse liidrina.

Huthi mässulised haarasid veebruaris võimu pealinnas Sanaas ning eelmisel kuul jõudsid sadamalinna Adenisse, sundides Hadi oma tugipunktist välismaale põgenema.

Saudide juhitavad õhurünnakud sundisid huthi mässulisi reedel taanduma.

Venemaa taotlus õhurünnakute peatamiseks tuleb ajal, mil Pärsia lahe riigid soovivad ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis kehtestaks huthidele relvaembargo ja sanktsioonid.

Venemaa on aga sellisele sõnastusele vastu ning pakkus välja variandi, et relvaembargo kehtestataks kogu Jeemenile ning et sanktsioonid oleks piiratud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles