Putini otseliin: Venemaa Ukrainaga sõtta ei astu

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014: Peterburi elanikud Putini otseliini jälgimas.
2014: Peterburi elanikud Putini otseliini jälgimas. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin vastas täna neli tundi küsimustele, sealhulgas jõudis ta jagada suhtenõuandeid ja kinnitada taas kord, et Ukrainas ei ole mingeid Vene vägesid. Venemaale pagenud ukrainlasi lohutas ta kinnitades, et Venemaa Ukraina vastu sõtta ei astu.

Venekeelne video:

Ingliskeelse sünkroontõlkega video:

16:00 Saatejuhid kinnitavad, et püstitati kõigi aegade rekord - rahvas saatis üle kolme miljoni küsimuse. Kinnitatakse, et nüüd jätkavad küsimustele vastamist ametnikud.

15:56 Viimane küsimus: Miks Putin sellist küsimuste-vastuste saadet korraldab?

Putin kirjeldab, kuidas see aitab end rahvale paremini selgeks teha ja selgitada, mis riigis toimub.

15:55 «Kui te kutsuks välisriikide esindajaid Vene sauna, ehk läheks siis läbirääkimised paremini?»

Putin meenutab, kuidas ta Gerhard Schröderiga saunas käis. Saun olevat põlema läinud, aga Schröder tahtis enne saunast lahkumist oma õlle lõpetada.

«Kas te tahaksite olla ÜRO peasekretär?»

Ei.

15:53 Andrei Sahharovi kutsuti Venemaa südametunnistuseks. Kas Putin annaks selle tiitli kellelegi teisele?
Putin ütleb, et ei saa kedagi välja tuua eraldi, ent Venemaal on palju häid inimesi ja hakkab rääkima vapratest politseinikest.

15:52 Saatejuhid uurivad, kas Putin on väsinud ja tahaks ehk, et tema asemel jätkaks mõni kloon. President nõuab, et küsimustega jätkataks.

Putin avaldab lootust, et ühel päeval räägib Ukraina ausalt sündmustest, mis leidsid aset Odessas ja nimetab toimunut «vandalismiks». (Krimmi annekteerimise järel toimusid seal kokkupõrked Euromaidani pooldajate ja Venemaa toetajate vahel.)

15:51 Küsimus: miks ei lubata politseinikel välismaale minna? Putin nendib, et see tundub liig, kuigi nad võivad välismaal sattuda julgeolekuteenistuste huviorbiiti.

15:49 Putin paistab väsivat ja vastab küsimustele aeglasemalt kui varem.

15:43 Esitatakse küsimus turismihooaja algusega seotud probleemide kohta.

Putin meenutab, et Aeroflot on lubanud odavamaid lennupiletite hindu, mis võiks elavdada Krimmi turismi. Probleemiks on tema sõnul ka see, et nõukogude ajast saadik ei ole Krimmi infrastruktuuri uuendatud ja lennuväljad on halvas seisus.

15:41 Eetrisse jõuab ajakirjanik Krimmi poolsaarel pioneerilaagrite poolest tuntud Artekis. Kauni looduse taustal seisavad inimesed, kes tutvustavad end erinevate Krimmi ettevõtete töötajate ja juhtidena.

15:35 End ettevõtjana tutvustanud naine publiku seast küsib pensionisüsteemi kohta ja uurib, kas seda tasub nii tihti muuta. Putin räägib muutuste vajalikkusest ja oodatava eluea tõusmisest.

15:21 Saatejuhtide teatel on presidendile saadetud üle kolme miljoni küsimuse ja paljud venelased huvituvad tervishoiuga seotud küsimustest. Järgneb hulk tervishoiuküsimusi.

15:14 Taas on aeg videotervitusteks. Väike poiss räägib, kuidas ta tahab saada presidendiks ja armastab magamist ning uurib, kui kaua president magab.

Putin kinnitab, et magamislembus on hea - siis saab poisist terve ja tugev president.

15:13 Saatejuht loeb ette läkituse noormehelt, kes palub, et Putin veenaks üht neiut ta abieluettepanekut vastu võtma.

14:59 Amuuri oblasti kosmodroomi ehitavad töölised arutavad kõigepealt palgaküsimusi - neile polevat mitu kuud makstud. Pöörduvad aga seejärel Krimmi küsimuse juurde ja kiidavad, et kosmodroom on neile sama oluline kui Krimm. Töölised viitavad ka Krimmi annekteerimise aastapäeval välja antud dokumentaalfilmile, kus Putin poolsaare niinimetatud taasühendamisest rääkis.

Putin kinnitab, et 2023. aastaks plaanib Venemaa ehitada oma rahvusliku kosmosejaama.

14:45 Tõstatatakse Mistrali-küsimus. 

Putin kinnitab, et Mistralite puudumine ei mõjuta Venemaa kaitsevõimekust. Venemaa tellis need Prantsusmaalt vaid Prantsusmaa toetamiseks. Putin avaldab lootust, et Prantsusmaa kompenseerib Venemaa senised Mistralitega seotud kulutused. 

14:41 Aleksei Venediktov raadiojaamast Ehho Moskvõ uurib, miks ei lasta inimestel Nemtsovi mõrvapaika mälestusmärki rajada ja soovib Moskvasse Marksi tänava asemele Vladimir Võssotski tänavat.

Putin sõnab, et tänavanimedega tegelevad kohalikud võimud, samuti mälestusmärkidega. Ta leiab aga, et midagi ei ole halvasti, kui inimesed lilli viivad mõrvapaika. Putin lubab Moskva linnapeaga rääkida.

President kinnitab ka, et Võssotski väärib Moskvas omanimelist tänavat, ent Nemtsovi mälestusmärgi kerkimine võtab ilmselt veel kümme aastat aega.

14:39 Putin kinnitab, et IS Venemaad otseselt ei ohusta, kuigi nende ridades võitleb nii Vene kui Sõltumatute riikide ühenduse liikmesriikide kodanikke, kes võivad kodumaal ohtlikuks osutuda.

Putin märgib ka, et Saddam Hussein oli küll totalitaarne valitseja, ent tollal terrorismi ei olnud. 

14:36 Tõstatati niinimetatud Islamiriigi äärmuslaste küsimus.

14:31 Noormees küsib, kas ta saab sõjakooli lõppedes uue moodsa varustuse. Putin kinnitab, et selle aasta lõpuks on 70 protsenti Vene sõjaväe relvastusest täiesti uus. 

Postitus sotsiaalvõrgustikus: «Mida küsib kadett? Äkki: «Palun ära saada mind Donetskisse?»»

14:28 Küsimus publikust: See, et teised riigid ei tule 9. mail Moskvasse on küll nende asi, aga kas Venemaa peaks ikkagi kuidagi reageerima sellisele käitumisele. Küsija sõnul hüüaks Euroopa riigid Venemaata endiselt «Heil Hitler!»

Putini sõnul võtavad nad hea meelega vastu kõik, kes tahavad mälestada natside ohvreid, ent kas nad tulevad või mitte, on nende asi. «Me tähistame oma suurt pidupäeva.» Sealjuures leidis Putin, et Washington takistab lääneriikide juhtidel pidustustel osalemist.

14:26 Küsimus: kes on meie vaenlased?

Putin kinnitab, et Venemaa on suur riik, mis ei pea ühtegi teist riiki vaenlaseks ja soovitab ka teistel riikidel samamoodi teha.

14:23 Putin räägib, kuidas natsismi ja stalinismi ei tohi ühele pulgale asetada, sest stalinistliku režiimi kogu värdjalikkuse juures ei seadnud see kunagi oma eesmärgiks tervete rahvaste hävitamist. 

14:22 Sõna saab Stalingradi veteran. Taustal marsivad Vene sõdurid. Veteran on mures natsismi taaselustamise pärast.

14:10 Sõna saab Nezavisimaja Gazeta peatoimetaja, kes uurib, kas Venemaale poleks kasulikumad head suhted läänega. Ta küsib ka radikaalse rahvusluse ja ksenofoobia kohta.

Putin vastab, et ksenofoobia ja rahvuslus on kaks erinevat asja ning valitsus võitleb radikaalse rahvuslusega, mis võiks riiki kahjustada.

Putin kinnitab ka, et riikidel, kes teisi ei austa, ei ole liitlased, vaid vasallid. Venemaa seda ei vaja. USA ja Venemaa suhe selliselt toimida ei saa.

14:19 Putinilt küsitakse venemeelse Ukraina ajakirjaniku Oles Buzina tapmise kohta, mis leidis aset täna Kiievis. Putin sõnab, et lääs ei märka kunagi, et poliitiliselt motiveeritud mõrvad leiavad aset ka Ukrainas ja lääneriikide endi pinnal.

14:07 Videosõnum naiselt Hakassiast, kelle küla jäi sel nädalal suure põlengu teele, ta palub abi. Putin püüab naisele vastata, saatejuht meenutab, et see on salvestatud sõnum - naine ei kuule teda.

Putin lubab kompensatsioone.

14:05 Kas Venemaa astub Ukrainaga sõtta, küsib naine Gukovost.

Putin kinnitab, et muretseda pole vaja. Venemaale on jõudnud küll mõned mürsukillud, ent on selge, et tegu oli õnnetuse, mitte taotlusliku rünnakuga. 

14:01 Üks Ukraina põgenikuna esinev mees esitab küsimuse Novorossija tuleviku kohta. Putin räägib väga tõsiselt, kuidas tuleb olukorra paranemisele kaasa aidata.

13:59 Näidatakse pilti põgenikekeskusest Rostovi oblastis Gukovos. Räägib neljaastane poiss, kes põgenes Luganskist. Pildis on veel hulk lapsi. 

13:57 Koostöö endiste Nõukogud Liidu riikidega tähendab eelkõige seda, et neile inimestele tahetakse tagada parem elu, et nad saaksid rääkida emakeeles ja käia vabalt Venemaal. «Selline side on meil Kazastani, Valgevene, Armeenia ja Kõrgõstaniga.»

«Meie eesmärk ei ole ehitada impeeriumit, nagu meid süüdistatakse.»

«Samamoodi tegutsevad ju USA, Kanada, Euroopa. Meil ei ole imperialistlikke ambitsioone.»

13:55 Ukraina on iseseisev riik, Venemaa ei ole kuidagi neil võõranduda lasknud, sest nad ei ole Venemaaga üks olnudki ammu. «Me vabastasime nad ise, see oli meie otsus,» viskab Putin nalja Nõukogude Liidust Vene Föderatsiooniks saamise üle.

13:54 Putin kinnitab, et Ukrainas toimuv ei ole Venemaaga seotud, see on sisepoliitiline probleem. Venemaa püüdis Ukrainat igal moel aidata ja nende majandust turgutada.

13:51 Putin kinnitab taas, et Ukrainas ei ole Vene sõdureid. 

13:49 Putin kinnitab, et opositsioonil on kõik võimalused poliitikas osalemiseks ja kui nad saavad rahva toetuse, saavad nad ka riigijuhtimises osaleda. «Te olete valitsuses olnud. Üks asi on olla opositsioonis ja kõike kritiseerida, teine on olla valitsuses.»

Putini sõnul on Nemtsovi tapmine traagiline ja häbiväärne. Ta kinnitab, et juba päev või ehk 36 tundi pärast tapmist teadsid uurijad tapjate nimesid, ainus küsimus oli, kuidas nad kätte saada. Selleks ei kasutatud vaid turvakaamerate salvestisi, ent uurijate tegelikke meetodeid Putin paljastada ei saa.

13:48 Küsimuse esitab poliitik Irina Hakamada, kes tahab teada, kuidas edeneb Boris Nemtsovi mõrva uurimine. Ta uurib ka, kas Putini oponendid nagu Navalnõi ja Hodorkovski on valmis osalema valimistel, mis võiks ehk Venemaa olukorra stabiliseerimisele kaasa aidata. Samuti, kas Ukrainas on Vene sõdureid.

13:46 Ukraina peab hakkama täitma Minski leppeid. Me ei näe praegu tegelikku soovi konflikti poliitiliste meetoditega lahendamiseks.

13:44 Venemaa ei oota Kiievi võimudelt praegu midagi peale selle, et neid koheldaks igal moel võrdsete partneritena. «Meile on oluline, et nad austaks Ukrainas elavate etniliste venelaste ja nende õigusi, kes peavad end venelasteks, ükskõik mida ütleb nende pass.»

«Oleme huvitatud suhete normaliseerimisest ja teeme selleks kõik, mida saame.»

13:41 Meie olukord on väga halb, aga Ukrainal on hullem. 

13:38 Küsimus: me toetame Ukrainat ja vastutasuks saame selle, mis seal praegu on. 

Putin: Poliitiline olukord muutub, aga rahvas on sama. Ukrainlased ja venelased on praktiliselt üks rahvas. Sestap jätkab Venemaa neile ka soodsa gaasi pakkumist.

Ukraina praegused partnereid toetavad neid vähem, kui lubasime 2013. aasta lõpus meie.

Kui me kedagi aitame, aitame Ukraina rahvast eelkõige. Me tahame aidata Ukrainal ka majandust üles ehitada, sest oleme huvitatud stabiilsest olukorrast oma piiri ääres. Me pakkusime neile madalaid gaasihindu, sest teame, et nad ei jaksa maksta turuhinda. Sama kehtib ka elektri kohta.

13:36 Küsimus: Petro Porošenko on kriminaal, kelle tegude tõttu suri väga palju inimesi. Kuidas te end tunnete toimuva kõrval?

Putin kinnitab, et Ukraina valitsus on olnud väga vaenulik oma rahva suhtes. Porošenkol oli pärast valimisi võimalus leida rahumeelne lahendus olukorrale ja Putin ise palus talt vaenutegevus lõpetada. Putini sõnul eiras Porošenko igasugust rahusobitamist ja nüüd on Ukraina seal, kus ta on. Ainus tee lahendusteni käib tema sõnul läbi Minski rahukõneluste.

Meie ei saa sundida Ukrainat midagi tegema, aga me saame väljendada oma arvamust.

13:20 Saatejuht loeb ette sõnumi Putinile: «Mul on suur palve presidendile. Mu sõbrannal Jelenal on peagi 40. sünnipäev ja ta tahab väga koera, aga ta mees ei ole nõus. Kas te ütleksite mehele, et ta eksib.» Välja tuuakse ka, et mees Boris on erukolonel.

Putin nendib, et on kimbatuses ja sõnab, et ta saab küll paluda mehelt, et ta lubaks Jelenal koera võtta. Samas võib Jelena öelda ka, et ta ei taha koera, ta teeb nagu mees tahab. Võib-olla saab ta kingituseks siis hoopis elevandi või kasuka.

Putin räägib, et see on võimalus teha parim otsus ja tugevdada perekonda.

13:12 USA varustab Lähis-Ida palju rohkemate relvadega kui Venemaa, kinnitab Putin.

Iraani varustamine raketisüsteemiga S-300 ei ole probleem, sest see on kaitsmiseks, mitte ründamiseks mõeldud relv.

13:09 Küsimused jõuavad välispoliitikani. Vene diplomaatide ülikooli MGIMO rektor küsib, kas otsus Iraanile S-300 raketisüsteeme müüma hakata, mõjutab Iraani tuumaleppe sõlmimist. - Iraan ja Venemaa otsus tühistada raketisüsteemide S-300 müügikeeld.

Putini sõnul ei ole tegu veel mingite sanktsioonide lõdvendamisega, see on ühepoolne otsus ja sellise relvastuse tarnet ei ole ÜRO sanktsioonides kuidagi mainitud.

13:06 Putin lubab tegeleda sellega, et värske talunikelt tulnud piim jõuaks ka poodidesse.

13:00 Putinile esitavad küsimusi väiketalunikud Kostroma oblastist, kes tahaks piima eest rohkem raha saada. 

12:55 Putin räägib talunike probleemidest end Suurbritannia päritolu talunik Johnina tutvustava mehega, kes kinnitab, et on 1997. aastast Venemaa kodanik ja jõudis sinna naise tõttu.

«Kas te usute statistikat?» küsib John, uurides, kas Putinini jõuab õige info. Putin vastab: «Mis puutub statistikasse, siis ma pigem ikka usaldan seda.»

12: 52 Putini otseliin inspireerib naljahambaid. «Venemaa viimane sõltumatu ajakirjanik». Pildil paistab justkui teeks raadiojaama Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktov väikest uinakut.

12:45 Küsimus toidukaupade embargo kohta - see kehtib endiselt, kuigi on võimalusi sellest mööda minna ja osta vajalikke kaupu sõprade kaudu, Poola õuntel on lihtsalt uus silt.

«Siis peame leidma tollis üles need inimesed, kes need õunakastid sisse lasid,» viskab Putin nalja, aga kinnitab kohe tõsiselt, et selliste kaupade ümber nurga sissetoimetamise probleemiga tuleb tegeleda.

Putini sõnul on toidukaupade impordikeeld selleks, et asendada välismaised tooted kodumaise põllumajandustoodanguga. Inflatsioon on tema sõnul selle eest õiglane hind.

12:42 Kudrin vastab, et Putini poliitika on viinud sissetuleku languseni ning täidetud on vaid 30 protsenti arengukavast, mille koostamisel ta osales.  

12:38 Drastilisi reforme Putini sõnul siiski teha ei saa, sest on vaja säilitada rahva usaldus.

Putin jõuab argumendini, et nii USA-l kui Euroopa Liidul on samuti majandusprobleeme. USA riigivõla suurus on murettekitav signaal kogu maailma majanduse jaoks.

12:33 Sõna saab endine rahandusminister Aleksei Kudrin, kes küsib, mida on vaja Venemaa majanduse aeglase arengu kiirendamiseks.

Putin rõhutab endist head koostööd ja Kudrini osalust 2020. aastani kehtiva arengukava koostamisel. «Seega on see ka osaliselt teie süü.»

Vaja on tema sõnul luua paremad tingimused ettevõtjatele ja investoritele ning parandada nii õigus- kui administratiivsüsteemi.  «See on keeruline, aga keegi peab seda tegema.

12:30 Küsimuse esitamise võimalus anti publiku seas olevale noorele ärimehele Uuralites asuvast Nižni Tagilist, kes uurib, kuidas saaks valitsus aitaks noori inimesi karjäärivalikul aidata. Putin lubab, et valitsus tegeleb sellega, et parandada kutsehariduse taset ja hoida töötust madalana.

12:23 Venemaal on Putini sõnul piisavalt ressursse ja inimkapitali ning tööstustoodang on langenud vaid 0,4 protsenti - valitsus eeldas, et langus saab olema järsem.

Kui Venemaa säilitab kindla sisepoliitilise olukorra, ei ole mingid ohud liiga hirmsad.

12:20 Venemaa võib kriisist väljuda vähem kui kahe aastaga.

Meduza Project tutvustab Twitteris «Putini bingot»:

12:17 Venemaa ei ole Iraan ning sellise kestvusega sanktsioone nagu neile on kehtestatud ja sarnast mõju ei saa Venemaale kunagi olla, kinnitab Putin. Putini sõnul peab Venemaa kohanema uute oludega ja piirangud ärgitavad arenema.

Sissetuleku vähenemine oli Putini sõnul paratamatu, sest Venemaa produktiivsus ei ole mitmeid aastaid kasvanud.  Sanktsioonide mõju on oluline, ent see ei ole peamine faktor.

12:13 Küsimus: numbrid kõlavad hästi, aga milline on tegelikkus? Te hoiatasite mõningate meediaväljaannete teatel ärimehi, et sanktsioonid ei kao niipea. Kas te ütlesite seda ja kas see on tõesti nii?

Putin kinnitab, et kohtumine toimus ja ta rääkis tõepoolest sanktsioonidest, ent ta rõhutab, et ei usu sanktsioonide seotust Ukraina sündmustega. Venemaa on teinud tema sõnul kõik, mis võimalik, et Ukraina olukorda parandada - toimusid Minski kohtumised - ent lääne partnerid pole sellele reageerinud.

12:07 Esimene küsimus oli Putini sõnul täiesti traditsiooniline - puudutas rasket aastat, kus Putin pidi võtma vastu palju raskeid otsuseid ja tulema toime lääneriikide sanktsioonidega. 

Presidendi sõnul võib aga nüüd näha, et rubla tugevneb ja majandus kasvab siiski - majanduskasv on olnud 0,6 prontsenti. Samuti kiidab ta põllumajandussektori edukust ja kinnitab, et Venemaa tootis möödunud aastal rohkem naftat kui kunagi varem.

12:04 Rahvale tutvustatakse formaati ning kinnitatakse, et endiselt võib saata küsimusi. Rossija 24 teatel on saabunud juba 2 486 000 küsimust.

12:00 Putin saabub täpselt õigel ajal aplausi saatel saali, kus ootab teda publik ja hulk kõnekeskuse töötajaid.

11:50 Putini pressiesindaja Peskov andis ülevaate eelolevast ning rõhutas, et kahjuks ei saa Putin kindlasti kõigile küsimustele vastata. 

Suurem osa venelastest ootab tema sõnul presidendilt veelgi konkreetsemaid seisukohti Venemaa rahvuslike huvide kaitsmisel, mis tähendab ilmselt, et teemaks tulevad Ida-Ukraina niinimetatud separatistlikud rahvavabariigid ning NATO.

Seekordsele otseliinile on taas olemas ka treiler, kus küsitakse Putinilt muuhulgas, millal tuleb Ukrainasse rahu.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi teatel oli Kreml sel korral enne otseliini saadet vastu võtnud juba 1,2 miljonit telefonikõnet, 285 000 tekstsõnumit ja 190 000 e-kirja küsimustega. Peskovi kinnitusel puudutasid paljud küsimused Ida-Ukraina separatistlike piirkondade ametlikku tunnustamist.

President vastab sedasi otse-eetris küsimustele juba 13. korda. Esimene selline üritus leidis aset 2001. aastal Putini esimesel ametiajal presidendina. Suur osa esitatavatest küsimustest on tavaliselt Venemaa erinevate piirkondade elu puudutavad, ent alati vastab president ka välispoliitilistele küsimustele, kasutades võimalust maailmas toimunu Kremli prisma läbi selgitamiseks.

Seni pikim otseliini ülekanne 2013. aastal kestis 4 tundi ja 47 minutit. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles