Surmanuhtluse vastased püüavad päästa madala intellektiga naist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teresa Lewis
Teresa Lewis Foto: SCANPIX

Neljapäeval plaanib USA Virginia osariik esimest korda ligi saja aasta jooksul hukata naiskurjategija. Surmanuhtluse vastaste hinnangul on piiratud vaimsete võimetega 41-aastane ema ja vanaema Teresa Lewis tüüpiline näide sellest, mis taoline karistus tuleks kaotada.


Uudistevõrgu AFP teatel viitavad hukkamise vastased sellele, et umbes 70-punktise IQ-skooriga naist kasutasid kuritöö targemad osapooled lihtsalt ära. Lewise toetajate sõnul kannatas naine ka käitumishäirete all ja oli sõltuvuses retseptiravimeist. Nad loodavad, et varemgi vaimse peetusega surmamõistetuid säästnud USA ülemkohus sekkub ja hoiab hukkamise ära.

Naine võttis kohtu ees omaks kahe mehe palkamise oma abikaasat ja kasupoega tapma selleks, et saada kätte nende 350 000 dollari (umbes 4,2 miljoni krooni) suurune elukindlustus.

Lewis tunnistas, et jättis oma haagiskodu 2002. aastal lahti, et Fuller ja Shallenberger saaksid siseneda ning lasta maha tema abikaasa ja tolle 25-aastase sõjaväelasest poja.

Lewis kohtus oma kaasosaliste Rodney Fulleri ja Matthew Shallenbergeriga seitse aastat enne veretööd Walmarti poes. Peagi algas tema suhe toona 22-aastase Shallenbergeriga, lisaks julgustas naine oma 16-aastast tütart looma suhet 19-aastase Fulleriga.

Mehed, kes võtsid kohtus süü samuti omaks, mõisteti eluks ajaks vangi. Lewise leidis kohus aga olevat mõrva kavandaja ja määras talle surmanuhtluse mürgisüstiga. Tema tütar Christie Lynn Bean on juba kandnud viieaastase vanglakaristuse selle eest, et teadis mõrvaplaanist, aga ei võtnud midagi ette selle ärahoidmiseks.

Viimati hukkas Virginia osariik naise aastal 1912. Toona läkitati elektritoolile 17-aastane mustanahaline Virginia Christian.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles