Castro kohtub Vatikanis paavst Franciscusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba president Raúl Castro.
Kuuba president Raúl Castro. Foto: AP/Scanpix

Kuuba president Raúl Castro kohtub pühapäeval Vatikanis paavst Franciscusega, et tänada teda Havanna ja Washingtoni lepitamise eest.

Esimene ladinaameeriklasest paavst etendas olulist osa USA ja Kuuba salajastel läbirääkimistel, mis kulmineerusid detsembris ootamatu teatega rohkem kui 50 aasta eest katkestatud diplomaatiliste sidemete taastamisest.

Püha Tooli sõnul vahendas Argentinast pärit kirikupea isiklikult kõnelusi poolte vahel ning oktoobris kohtusid kahe riigi delegatsioonid Vatikanis.

Vatikani teatel on Castro ja Franciscuse pühapäevane kohtumine "rangelt eraviisiline".

Ühe USA teoloogi arvates võib Franciscus korrata paavst Johannes Paulus II ajaloolisi sõnu 1998. aasta esimeselt paavstivisiidilt Kuubale: «Avagu Kuuba end maailmale ja maailm avagu end Kuubale.»

Castro sõitis Euroopasse, et võtta osa Teise maailmasõja võidu 70. aastapäeva pidustustest Moskvas. Otsusest tagasiteel Roomast läbi sõita teatati alles teisipäeval.

Kuuba president kohtub pühapäeval ka Itaalia peaministri Matteo Renziga.

Vatikan teatas aprillis, et paavst Franciscus külastab septembris Kuubat ja sõidab sealt edasi USA-sse, kus saab kokku president Barack Obamaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles