Assange kaebab vägistamissüüdistused edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: SCANPIX

WikiLeaksi rajaja Julian Assange kaebab talle esitatud vägistamissüüdistused ja vahistamismääruse edasi rahvusvahelisse kohtuinstantsi, teatas täna tema advokaat.

Rootsi andis vahistamiskäsu välja 2010. aastal, kui kaks naist süüdistasid Assange´i vägistamises ja seksuaalses rünnakus. Endine Austraalia häkker varjab end väljaandmise vältimiseks alates 2012. aastast Londonis Ecuadori saatkonnas.

Rootsi ülemkohus teatas eile Assange'i kaebuse tagasilükkamisest.

WikiLeaksi kaitsja Baltasar Garzoni sõnul kavatseb ta Rootsi otsuse edasi kaevata rahvusvahelisse kohtuinstantsi, väites, et austraallasele ei võimaldata õiglast kohtuprotsessi. Praegu pole selge, millisele kohtule kaebus esitatakse.

Esmaspäevase otsusega pole võimalik riiklikul tasandil enam edasi kaevata, seega tuleb tema õiguste kaitseks otsus edasi kaevata rahvusvahelistesse kohtutesse, sõnas Garzon avalduses.

Rootsi prokuratuur tegi märtsis ettepaneku kuulata Assange üle Londonis ning loobus varasemast nõudest, et WikiLeaksi asutaja tuleb küsitlemiseks Rootsi tuua.

Ühendriikides on austraallasele esitatud süüdistus spionaažis seoses WikiLeaksi tegevusega. Assange kardab, et Rootsile väljaandmise korral antakse ta välja USA-le, kus WikiLeaksi asutajat ähvardab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avaldamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles