Iirimaal algas samasooliste abielu referendumi häälte lugemine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iirimaal alustati täna hommikul samasooliste abielu seadustamise referendumi häälte lugemist.

Samasoolistele abiellumisloa andmine oleks pöördeline muutus riigis, kus homoseksualism dekriminaliseeriti alles 1993. aastal ning kus abort on endiselt lubatud vaid ohu korral ema elule.

Häälte tulemused peaksid selguma pärastlõuna paiku.

Mitmete Iiri poliitikute hinnangul võidavad ülekaalukalt samasooliste abielu toetajad.

Rahvahääletusele eelnenud küsitlused näitavad samuti võitu samasooliste abielu pooldajatele. Küsitlustes selgus ka, et Iirimaal on suur hulk abielu suhtes «tagasihoidlikke» ning selle vastaseid, kellest viimased on pigem vanemaealised.

Reedesel referendumil sai hääletada umbes 3,2 miljonit inimest. Teadete järgi osales hääletusel eeldatust oluliselt rohkem inimesi.

Kui hääletus läbi läheb, saab Iirimast esimene riik, kes seadustab samasooliste abielu referendumi alusel.

Praegu on samasooliste abielu seaduslik 18 maailma riigis, peamiselt Euroopas, aga ka Lõuna-Aafrika Vabariigis, Uus-Meremaal, Kanadas, Brasiilias ja Argentinas. Põhja-Iirimaal  on homoabielud keelatud, mujal Suurbritannias saavad samasoolised seaduslikult abielluda.

Kõik Iiri suuremad poliitilised parteid, sh ka konservatiivid toetavad abielu definitsiooni muutmist põhiseaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles