Ameerika vabastas 43 aastat üksikkongis veetnud mehe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Louisiana osariigi kohus lasi vabaks 68-aastase kinnipeetava Albert Woodfoxi, kes saatis viimased 43 aastat oma elust mööda üksikkongis.

Mustanahaline Woodfox määrati ühemehekongi 18. aprillil 1972 pärast osalemist rahutustes, milles hukkus üks vangivalvur. Hiljem läks ta ametniku surmas süüdistatuna kaks korda kohtu alla, kuid kummalgi juhul teda süüdi ei mõistetud.

Esmaspäeval otsustas kohtunik ta tingimusteta vabaks lasta ja välistas võimaluse kolmandat korda toimuvaks protsessiks. Seevastu kõneles Louisiana peaprokuröri esindaja, et nad teevad omalt poolt kõik, et «mõrvar püsiks vanglas ja kannaks täielikku vastutust oma tegude eest.»

Woodfoxi saatust üksikkongis jagasid ka kaks teist mustanahalist Robert King ja Herman Wallace, kes vabastati vastavalt aastail 2001 ja 2013. Kolme meest tundi ka nimetuse all «Angola kolm» – nimelt asus nende maksimumrežiimiga vangla kõrval kunagi Angola-nimeline orjatööjõudu kasutav puuvillaistandus.

Woodfox ja King olid seotud ka mustanahaliste õiguste eest võitleva grupiga Mustad Pantrid. Kõigi kolme mehe algseks kuriteoks oli relvastatud rööv. Kolm aastat tagasi BBC-le antud intervjuus ütles Woodfox, et ta püsib hingelt tugev, aga samas on hirmutav näha teisi, kes inimkontakti puudumise käes kokku varisevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles