Leedu kohus mõistis vangi metsavendi jahtinud julgeolekuohvitseri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolfas Ramanauskas-Vanagas.
Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Foto: Wikipedia.org

Leedu apellatsioonikohus otsustas täna, et 1956. aastal metsavendade juhi Adolfas Ramanauskas-Vanagase tabamiseks korraldatud operatsioonist osa võtnud endine nõukogude julgeolekuohvitser Stanislovas Drėlingas peab viieks aastaks vangi minema.

Karistus on võimalikest vähim ja selle leevendamiseks ei ole mingit alust, leidis kohus genotsiidis süüdi mõistetud 84-aastase mehe apellatsiooni tagasi lükates.

Kohtualusel on veel võimalik otsus ülemkohtusse edasi kaevata.

Apellatsioonikohtu kohtunik Linas Žukauskas ütles, et ehkki ajaloolaste sõnul oli metsavendade võitlus selleks ajaks lõppenud, tegutses Ramanauskas ikka veel aktiivselt ning tema ja ta naine võeti selle pärast kinni.

Kaunase kohus mõistis Drėlingase 12. märtsil genotsiidis süüdi ja määras talle viieaastase vangistuse.

Kohtu sõnul eitas süüdistatav ise genotsiidis otsest osalemist, aga ta võttis osa operatsioonist, mida süüdistus käsitleb ja aitas teisi Nõukogude valitsuse liikmeid.

Ramanauskas-Vanagast hoiti pärast kinnivõtmist Vilniuses KGB vanglas, kus teda piinati füüsiliselt ja psüühiliselt ning lasti järgmisel aastal maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles