Pildid: Mehhiko on põgenenud narkoparuni eest välja pannud 3,8 miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mehhiko võimud on pannud välja 60 miljonit peesot (3,8 miljonit dollarit) range režiimiga Altiplano vanglast põgenenud narkoparuni Joaquin Guzmani tabamise eest.

Guzman, hüüdnimega El Chapo, pääses vanglast põgenema möödunud laupäeval 1,5 kilomeetri pikkuse ja 70 sentimeetri laiuse tunneli kaudu, mis viis lähedal asuvale maisipõllule, edastab BBC.

Tunneli juurest leiti ka mootorratas, millega võidi kaevamisel tekkinud mulda ära vedada. Samuti leiti isiku, kes suure tõenäosusega seda tunnelit kaevas, ajutine elukoht.

Politsei arvutused näitasid, et tunneli kaevamisel tekkinud mullakogus oleks mahtunud 379 veoautole.

Mehhiko siseminister Miguel Angel Osorio Chong sõnas meediale, et narkoparuni põgenemisega võivad  olla seotud vangla töötajad. Politsei kuulab üle kõik vangivalvurid ja teised ametnikud, kes kurjategija põgenemise ajal vanglas viibisid.

Altiplano vangla kolm juhtivtöötajat, kaasa arvatud direktor, vallandati pärast Mehhiko kurikuulsa narkoärimehe põgenemist.

Uurimisel ilmnes, et Guzmanil õnnestus põgeneda hoolimata sellest, et ta kandis jälgimisseadet ning ta oli ööpäevaringse valve all.

Mehhiko siseminister külatas eile nimetatud vanglat, tutvus olukorra ja uurimise käiguga. Temaga olid koos mitmed rahvasaadikud ning rahvusliku julgeoleku ülem Alejandro Rubrido.

Altiplano vangla asub Mehhiko pealinnast Mexicost 90 kilomeetri kaugusel läänes.

Joaquin Guzman arreteeriti 2014. aasta veebruaris ta koduosariigis Sinaloas ning oli kuni nüüdseni võimude käes, kandes karistust.

Seoses narkoparuni põgenemisega on kogu Mehhikos julgeolekumeetmeid karmistatud.

Mehhiko naaberriik Guatemala karmistas piirikontrolli kohe, kui ilmnes, et Guzman põgenes vanglast. 1993. aastal saadi Guzman kätte Mehhiko-Guatemala piiril.

Altiplano vangla on range režiimiga kinnipidamisasutus, kus kannavad karistust mitmed Mehhiko tuntud kriminaalid.

Guzmani hoiti varasema vangistuse ajal Puente Grande vanglas, mis samuti on range režiimiga, kuid sealt õnnestus tal põgeneda 2001. aastal mustapesuautos, olles ametnikele andnud altkäemaksu.

Pärast seda põgenemist laiendas ta oma narkoimpeeriumit kuni ta tabati uuesti 2014. aastal.

Guzmanil vara suurus on kinnitamata andmetel üks miljard dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles