Iisraeli kõrged eksametnikud ärgitavad Netanyahut tuumaleppega leppima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Mitmed Iisraeli ekskindralid ja luure endised juhid allkirjastasid avaliku pöördumise, millega ärgitatakse peaminister Benjamin Netanyahut aktsepteerima Iraani ja kuue suurriigi vahel sõlmitud tuumalepet, mida valitsusjuht jõuliselt vastustab.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, mis piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

Endiste ametnike esmaspäeval avaldatud pöördumises nimetatakse 14. juulil sõlmitud lepet teostunud tõsiasjaks ning ärgitatakse valitsust järgima poliitikat, mis «taastaks usalduse ning toestaks julgeoleku- ja diplomaatiaalast koostööd Ühendriikide administratsiooniga».

«Selline käitumine lubaks meil valmistuda vastu seismiseks mitmete väljakutsetega, mis (tuuma)leppest tulenevad,» lisati pöördumises.

Allkirja andnute seas on sisejulgeolekuameti Shin Beti kaks endist juhti Ami Ayalon ja Carmi Gillon, luureagentuuri Mossadi endine asejuht Amiram Levin, Aatomienergiakomitee endine juht Uzi Eilmann ning mitukümmend endist kindralit ja kõrget sõjaväeametnikku.

Netanyahu nimetas tuumalepet «ajalooliseks veaks». Valitsusjuhi hinnangul lubab sanktsioonide leevendamine Iraanil veelgi destabiliseerida olukorda Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles