Enamiku jaapanlaste sõnul peaks Tokyo lõpetama sõja pärast andestuse palumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Jaapani avalikkus pooldab sõjakuritegude eest vabandamise lõpetamist, siis nende all kannatanud naaberriikides, Lõuna-Koreast Filipiinideni, on rahval jätkuvalt raske toimunud unustada. Pildil on möödunud nädalavahetusel peetud mälestustseremoonia Taiwanil nn lohutusnaistena Jaapani armee poolt seksiorjusesse sunnitud naistele.
Kui Jaapani avalikkus pooldab sõjakuritegude eest vabandamise lõpetamist, siis nende all kannatanud naaberriikides, Lõuna-Koreast Filipiinideni, on rahval jätkuvalt raske toimunud unustada. Pildil on möödunud nädalavahetusel peetud mälestustseremoonia Taiwanil nn lohutusnaistena Jaapani armee poolt seksiorjusesse sunnitud naistele. Foto: Wally Santana/AP/Scanpix

Enamik jaapanlasi leiab, et Tokyo peaks lõpetama vabandamise Teise maailmasõja pärast, selgus täna küsitlustulemustest.

Jaapani peaminister Shinzo Abe avaldas reedel sügavat kahetsust Jaapani tegevuse pärast Teises maailmasõjas, öeldes, et tema valitsus jääb varasemate vabanduste juurde.

Samas leidis Abe, et tulevased põlved ei peaks olema eelnevalt määratud vabandama Jaapani rolli pärast sõjas.

Kolmapäeval ajalehes Yomiuri avaldatud küsitluses leidis 63 protsenti jaapanlastest, et Jaapan peaks tulevikus hoiduma vabandamast. Kakskümmend seitse protsenti ütles, et Jaapan peaks ka edaspidi vabandust paluma.

Enam kui kaks kolmandikku vastanutest toetas Abe lubadust pidada kinni varasematest vabandustest.

Abe kõne suhtes olid küsitletud eri meelt. Nelikümmend kaheksa protsenti hindas seda positiivselt, 34 mitte.

Peaminister jättis kauaoodatud kõnes küll otsesõnu riigi sõjaaegse rolli eest vabandamata, ent pälvis siiski liitlaste USA ja Suurbritannia kiituse.

Abe toetusreiting tõusis kahe protsendi võrra 45 protsendile.

Jaapani toonane peaminister Tomiichi Murayama väljendas 1995. aastal Jaapani sõjaaegse tegevuse eest sügavat kahetsust ja palus kogu südamest vabandust selle käigus toime pandud kuritegude pärast.

Järgnevad peaministrid on seejärel Murayama avalduse kehtivust üle kinnitanud.

Pärast Abe võimuletulekut 2012. aasta detsembris on Jaapani sõjaaegse ajaloo küsimus taas päevakorda tõusnud.

Peaministrit on kritiseeritud katsete eest Jaapani minevikutaaka pisendada ning sõjaväe volitusi suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles