Briti leiboristide uus liider nimetas varivalitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: SCANPIX

Laupäeval Briti Tööpartei etteotsa valitud Jeremy Corbyn avalikustas oma varikabineti liikmed.

Corbyniga koos erakonnajuhiks kandideerinud, kuid talle alla jäänud Andy Burnhamist sai varisiseminister. Varirahandusministriks nimetati John McDonnell, varivälisministriks Hilary Benn, varijustiitsministriks lord Falconer.

Tähtsamatest valdkondadest nimetas Corbyn veel variäriministriks Angela Eagle´i, kes hakkab Corbynile andma nõu ka varipeaministri kohaga seonduvates küsimustes, varitervishoiuministriks sai aga Heidi Alexander.                                                                                                   

BBC poliitikatoimetaja Laura Kuenssberg märkis, et kuigi Corbynil läks korda kaasata mitmeid tuntuid nimesid erakonna tsentrist, on paljudel leiboristidest rahvasaadikutel raske seedida selgelt vasakpoolse McDonnelli nimetamist varirahandusministriks. McDonneli vaadetest annab aimu tema hiljutine avaldus, milles ta väljendas soovi riigistada pangad.

Osa leiboriste on Corbynit juba süüdistatud ka selles, et tema meeskonnas on vähe naisi. Näiteks nimetas leiboristist rahvasaadik Diana Johnson seda oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol väga pettumust valmistavaks.

Corbyn on lubanud suurendada kulutusi avalikele teenustele, loobuda tuumarelvast ning taasriigistada suurettevõtted. Corbyn on vastu ka Ühendkuningriigi liikmesusele NATOs.

Paljud leiboristid, teiste hulgas ka ekspeaminister Tony Blair, on hoiatanud partei hävingu eest Corbyni juhtimisel. Briti valitsevad konservatiivid nimetasid Corbynit aga julgeolekuriskiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles