Iraan on toonud Vene õhulöökide varjus Süüriasse sadu sõdureid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Iraan on Venemaa õhurünnakute kattevarjus saatnud Süüria põhja- ja keskossa sadu sõdureid, et ühineda Süüria režiimi poolel sõdiva Hizbollah võitlejate pealetungiga mässuliste vastu, ütlesid omavalitsusametnik ja aktivistid kolmapäeval.

Ametnik, kel on Süüria sõjategevuse üksikasjadest laialdased teadmised, ütles, et Iraani sõdurid hakkasid Süüriasse saabuma kahe nädala eest pärast Vene õhurünnakute algust ning nende riiki paigutamine on viimastel päevadel hoogustunud.

Liibanoni šiialiikumine Hizbollah on samuti saatnud Süüriasse uusi võitlejaid, ütles anonüümsust palunud ametnik AP-le.

Iraanlased saabuvad Damaskuse lennujaama, sealt viiakse nad Latakia rannikulinna sõjaväebaasi, kust nad saadetakse riigi keskosa Hama ja põhjaosa Aleppo provintsidesse rindele.

Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas kolmapäeval samuti Iraani vägede saabumisest Süüriasse ning nende transportimisest Jableh' linnas asuvasse sõjaväebaasi.

Iraani ja Süüria ametnikud on sõja-aastate vältel korduvalt kinnitanud, et Süüria režiimivägesid toetavad islamivabariigi nõustajad.

Neli ja pool aastat kestnud Süüria relvakonflikt on nõudnud üle 250 000 inimelu ja sundinud kodust lahkuma üle poole riigi sõjaeelsest elanikkonnast. Iraani sõdurite sekkumine toob ilmselt kaasa olukorra teravnemise.

Venemaa alustas Süürias õhurünnakuid 30. septembril. Süüria valitsusväed ja neile lojaalsed omakaitseüksused alustasid nädal hiljem Süüria keskosas ülestõusnute vastu pealetungi.

Moskva ründab enda sõnul Süürias terrorirühmitist Islamiriik (ISIS), ent Lääne sõnul on enamiku Vene õhulöökide sihtmärgiks Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastased mõõdukad ülestõusnud.

Iraani vägede saabumine annab täiendavat alust väidetele, et Vene õhurünnakute eesmärk on tugevdada Assadi positsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles