ÜRO: Islamiriik maksab värbajatele võitleja eest tuhandeid eurosid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitleja.
ISISe võitleja. Foto: STRINGER/REUTERS

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) maksab uute liikmete värbajatele kuni 10 000 dollarit ühe Süüriasse või Iraaki suunduva võitleja eest, teatas ÜRO reedel.

Islamiriik kasutab näiteks Belgias, mis on üks peamisi Euroopast pärit võitlejate allikaid, uute džhiadistide värbamiseks sotsiaalmeediat ning sõprade ja sugulaste mitteametlikke võrgustikke.

ÜRO andmeil on Iraaki ja Süüriasse suundunud ligi 500 belglast.

Värbajatele makstakse 2000-10 000 dollarit uue võitleja eest, sõnas ÜRO uurimisrühma juht Elzbieta Karska.

Kõige enam makstakse spetsialistide nagu arstide või infotehnoloogiaekspertide eest, lisas Poola inimõigusadvokaat.

Esimene võitlejate grupp värvati Belgiast äärmusrühmituse Sharia4Belgium kaudu 2010. aastal. Rühmitus on praeguseks laiali aetud ja paljud selle liikmed vangistatud.

Märkimisväärne hulk värbamisi toimub sõprade ja sugulaste kaudu Süürias, kellele makstakse ka vastavalt värvatud isikute arvule.

ÜRO hinnangul lahkub Belgiast ka märkimisväärne arv naisi ja tüdrukuid, kes lähevad konfliktitsooni džihadistidega abielluma või haigete eest hoolitsema. Mõnedest on saanud ka võitlejad.

Sunniitliku äärmusrühmitusega liitunud meeste keskmine vanus on 23 aastat ja see näitaja tõenäoliselt kahaneb, lisas ÜRO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles