Video: venelaste droon filmis Süüria vägede pealetungi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Vene rahvusringhääling avaldas Süürias tehtud video, millelt on nende sõnade järgi näha, kuidas president Bashar al-Assadile lojaalsed valitsusväed tungivad peale mässuliste jõudude käes olevale Damaskuse eeslinnale Jobarile. 

Osa montaažist jõudis uudiskanali Vesti eetrisse juba möödunud kolmapäeval, kuid täisvariant – koos stiliseeritud võtete ja taustaks mängiva muusikaga – laeti videokeskkonda Youtube sel esmaspäeval.

Sissetungi ajal Gruusiasse aastal 2008 läbipaistmatu tegevuse eest kritiseeritud Venemaa kaitseministeerium väljastab Süüria lahingutandrilt igapäevaseid uudiseid, nende hulgas droonidelt filmitud kaadreid õhurünnakutest. Võtted rõhutavad rünnakute «kirurgilist» iseloomu ning üritavad summutada jutte tsiviilohvritest.

Kodanikuajakirjandusega tegelev rühmitis Bellingcat on mitmed Venemaa sellekohased väited seadnud kahtluse alla. Nende sõnul näitab satelliitfotode analüüs, et võimud on toimepandud pommitamiste asukoha suhtes sageli valetanud. Grupp tõi näiteks klipi, kus Venemaa väitel Islamiriigi terroristide pealinna Raqqa lähedal rünnatud objekt asus tegelikult üle saja kilomeetri lääne pool.

Kui Venemaa Süüriasse sekkumise alguses toetas vahelesegamist vaid 14% venelastest, siis nädal aega hiljem, 8. oktoobril, näitas Levada keskuse korraldatud uuring, et õhurünnakud kiidab heaks 72% elanikest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles