Presidendiks pürgiv Carson võrdles põgenikke marutõbiste koertega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Carson.
Ben Carson. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Ben Carson võrdles Süüria kodusõja ja Islamiriigi džihadistide eest pagevaid põgenikke neljapäeval marutõbiste koertega.

Endine neurokirurg Carson, üks vabariiklaste soosikuid 2016. aasta valimisteks, võttis põgeniketeema jutuks kampaaniaüritusel lõunaosariigis Alabamas.

«Me peame leidma tasakaalu julgeoleku ja inimarmastuse vahel,» rääkis Carson. «Kui sinu kodu ümbruses jookseb ringi marutõbine koer, siis sa ilmselt ei oota sellest koerast midagi head. Ja ilmselt vaatad, et ka su lapsed talle ette ei satu.»

«See ju ei tähenda,» jätkas Carson, «et sa vihkad kõiki koeri.»

Carson kutsus üles looma immigrantide selekteerimiseks mehhanismi, mis võimaldaks kindlaks teha, kes on need «marutõbised koerad».

Samal päeval otsustas kongressi esindajatekoda peatada Ühendriikide programmi Süüria põgenike vastuvõtmiseks, demokraadid nimetasid seda järeleandmiseks võõravihale.

Vabariiklaste esitatud eelnõu, mis näeb ette rangemaid julgeolekunõudeid niigi karmis Iraagi ja Süüria põgenike selekteerimisprotsessis, kogus esindajatekojas 287 poolt- ja 130 vastuhäält.

Eelnõu läheb nüüd edasi senatisse, kus selle saatus on ebaselge. Senati heakskiidu korral on president Barack Obama lubanud selle vetostada.

Obama sarjas teisipäeval hüsteeriat põgenikeküsimuses, viidates vabariiklaste sammudele, mille sihiks on külmutada Valge Maja programm nende ümberasustamiseks.

Obama kritiseeris tavatult karmisõnalises toonis oma poliitilisi vastaseid, süüdistades neid leskede ja orbude demoniseerimises.

Süüria põgenike küsimus on tõusnud ka presidendivalimiste kampaaniateemaks. Vabariiklaste kandidaadid Donald Trump, Ben Carson ja Mike Huckabee on ka varem teada andnud otsustavast vastuseisust põgenikeprogrammile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles