Norrast Venemaale saadetud põgenikud leidsid enda jaoks Soome

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Venemaa-Norra piiril
Põgenikud Venemaa-Norra piiril Foto: SCANPIX

Norra on hakanud Venemaalt saabuvaid põgenikke Venemaale tagasi saatma ning nüüd on migrandid valinud uueks sihtkohaks Soome.

Lapimaa piirivalve asejuhi Jussi Sainio sõnul on praeguseks selliseid inimesi kaks, kuid nende arv arvatavalt kasvab, edastab iltasanomat.fi.

«Norra saatis Venemaale tagasi kaks põgenikku, kes saabusid Soome piirile ja esitasid seal asüülitaotluse,» teatas kindralleitnant Sainio.

Sainio teatel ei ole neil andmeid, kas nimetatud kaks isikut saadeti Norrast tagasi Venemaale uue tagasisaatmisreegli kohaselt või lahkusid nad vabatahtlikult Norrast seal asüülitaotlust esitamata.

«Igatahes saabusid need põgenikud viimase nädala jooksul Soome,» teatas piirivalve asejuht.

Norra võimud teatasid möödunud nädalal, et Norrast hakatakse kiirkorras Venemaale tagasi saatma neid migrante, kellel on Venemaal elamisluba või pikaajaline viisa.

Selle tõttu on tõenäoline, et osa Venemaalt Norrasse saabunud pagulastest liikus ise Venemaale tagasi, mitte ei oodanud Norrast väljasaatmist.

Norra piirivalve teatas möödunud pühapäeval, et osa nende poolt kiirkorras Venemaale tagasi saadetud migrantidest saatsid Venemaa võimud kohe Norrasse tagasi.

Praegu on Norra-Venemaa piirialal kümneid põgenikke, kes ootavad kas Venemaale või oma päritoluriiki tagasi saatmist.

Norra otsus kehtestada kiirkorras tagasisaatmine Venemaale on migrantide seas levima hakanud ning nüüd on nende uueks sihtmärgiks tõenäoliselt Soome.

Möödunud nädalal saabus Venemaalt Soome Lapimaale rekordarv põgenikku  – 85. Sellele eelnenud nädalal oli neid 50 ning kolmel varasemal nädalal jäi migrantide arv nädalas 33 – 40 vahele.

Sainio arvates on tõenäoline, et pagulased liiguvad nüüd Norra karmistunud sisserännureeglite tõttu Venemaalt Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles