Suurbritannia alustas Süürias õhulöökidega Islamiriigi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti hävituslennuk Tornado GR4 Küprose baasis
Briti hävituslennuk Tornado GR4 Küprose baasis Foto: SCANPIX

Briti sõjalennukid sooritasid oma esimesed õhulöögid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Süürias, kinnitas kaitseministeerium Briti rahvusringhäälingule BBC.

Neli hävituslennukit Tornado tõusis õhku Küprosel asuvast Briti õhuväebaasist Akrotiri ja «andis esimese ründeoperatsiooni käigus õhulööke», ütles Briti kaitseministeeriumi pressiesindaja neljapäeva hommikul.

Ta ei täpsustanud õhurünnakute sihtmärke.

Anonüümsust palunud kaitseministeeriumi allikas kinnitas ka uudisteagentuurile Associated Press, et lennukid sooritasid õhulööke Süürias ning missiooni detailid avalikustatakse neljapäeva jooksul.

Õhulöögid anti tunde pärast seda, kui Briti parlamendi alamkoda andis kolmapäeva hilisõhtul heakskiidu liituda USA-juhitud koalitsiooni rünnakutega Süürias IS-i vastu.

Briti peaministri David Cameroni ettepaneku poolt hääletas 397 ja vastu 223 alamkoja saadikut.

Suurbritannia osaleb alates 2014. aasta augustist õhurünnakutes Iraagis.

Suurbritannia liitumine õhurünnakutega Süürias «ei oma operatiivtasandil suurt mõju», ütles sõjalise mõttekoja Royal United Services Institute (RUSI) professor Malcolm Chalmers. «See on oluline sümboolselt ning operatiivtasandil kasulik, ent mitte pöördeline.»

Cameron on lubanud, et samaaegselt Suurbritannia liitumisega õhurünnakutega Süürias hoogustatakse püüdlusi konfliktile poliitilise lahenduse leidmiseks.

Novembris peeti Viinis 17 riigi, ÜRO, Euroopa Liidu ja Araabia Liiga vahel kõnelusi Süüria konflikti lahendamiseks. Paika pandi ambitsioonikas ajakava, mis näeb ette relvarahuni jõudmist jaanuariks. Esmakordselt olid üheskoos laua taga Venemaa, USA, Saudi Araabia ja Iraan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles