Viis põhjust, miks pagulaskandidaadid eelistavad Rootsit Taanile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentide kontroll Kopenhaagenist Malmösse viival rongil.
Dokumentide kontroll Kopenhaagenist Malmösse viival rongil. Foto: SCANPIX

Rootsi internetiväljaanne TheLocal reastas viis põhjust, miks pagulaskandidaadid Taani pidama ei jää ja esitavad varjupaigaavalduse hoopis Rootsis.

1. Numbrite mäng

Rootsis on terve ELi peale kõige rohkem pagulasi ühe püsielaniku kohta, Taani on aga ühenduses tuntud karmi immigratsioonipoliitika poolest. Mullu andis Rootsi varjupaika 33 025 inimesele, Taani 6104-le.

2. Rootsi annab elamisloa kõigile süürlastele

2013. aastal sai Rootsist esimene Euroopa riik, kes otsustas, et annab kõigile Süüriast tulevatele inimestele alalise elamisloa. Tänavu novembris teatas Rootsi valitsus siiski plaanist reegleid karmistada. Taani teatas mullu, et annab süürlastele aastased ajutised elamisload ja plaanib nad kodumaale tagasi saata niipea, kui sealsed tingimused võimaldavad.

3. Paljudel on juba perekond Rootsis

Arvestades, kui paljud süürlased juba on saanud Rootsis pagulasena kaitset saanud (ainuüksi mullu oli neid 16 785), pole üllatav, et nende pere ja sugulased tahavad järele tulla. Alates novembrist karmistas Rootsi reegleid selle kohta, milliseid sugulasi võib järele tuua. Taani teatas samas mullu, et võtab vastu vaid nende pereliikmeid, kelle esimest ajutist elamisluba pikendatakse.

4. Rootsi pakub heldemalt sotsiaaltoetust

Kohe Rootsi saabudes saavad varjupaigataotlejad ajutise elamispinna ja igale täiskasvanud pagulaskandidaadile makstakse kuus 2159 krooni toetust. Need, kellele varjupaik antakse, saavad tasuta keelekursused, sisseelamiskursuse ja tööotsimise ajaks 6468 krooni kuus toetust. Taani kärpis hiljuti pagulaskandidaatidele ja pagulastele mõeldud toetusi.

5. Ülemaailmne maine

Rootsil on rahvusvaheliselt avatud ja tolerantse riigi maine. Nende praegune sotsiaaldemokraatlik valitsus on võtnud sõna pagulaste aitamise poolt. Tänavu oktoobris olid nad siiski sunnitud tunnistama, et kõigile majutuse pakkumin pole võimalik. Samal ajal kasvab rootslaste seas ka immigratsioonivastase Rootsi Demokraatide partei populaarsus.

Taani paremtsentristlik valitsus käivitas hiljuti välismaistes lehtedes kampaania, millega vannutab migrante nende riiki mitte tulema. Isegi Taani eelmine peaminister – sotsiaaldemokraat Helle Thorning-Schmidt oli tuntud pagulaste suhtes karmima hoiaku pärast, see läks talle muuseas hiljuti maksma ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametikoha.

Parandatud pildiallkirja rongi sihtpunkti osas 5. detsembril kell 13.03!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles