USA kaitseministeerium: Trumpi moslemivastasus on vesi Islamiriigi veskile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

USA kaitseministeeriumi teatel seab vabariiklasest presidendikandidaadi Donald Trumpi moslemitevastane retoorika USA julgeoleku ohtu ja annab äärmusrühmitusele Islamiriik uusi trumpe.

Presidendikandidaat Trump kuulutas hiljuti, et USA peaks sulgema sisserännata soovivatele moslemitele piirid, edastab BBC.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Peter Cook teatas, et Trumpi sõnavõtud on  «vesi Islamiriigi veskile» ning kui see jätkub, siis on USA tõesti ohus.

USA välisministri John Kerry sõnul ei saa Trumpi seisukohti heaks kiita, kuna need ei aita kaas USA võitlusel Islamiriigi vastu. USA juhitav koalitsioon on teinud mitmeid õhurünnakuid Islamiriigi positsioonidele Süürias ja Iraagis.

Trump tegi moslemite mitte riiki lubamise avalduse vaid paar päeva pärast San Bernardino veresauna, milles hukkus 14 inimest. Selle korraldajaks oli äärmusmoslemitest abielupaar Tashfeen Malik ja Sayed Farook.

USA kaitseministeeriumi esindajate sõnul näitaks piiride sulgemine moslemitele USAd kui tagurlikku riiki, mis pooldab äärmuslust.

USA endine välisminister Hillary Clinton edastas Twitteris, et Trumpi moslemivastasus ei lähe ainult vastuollu USA väärtustega, vaid ta annab sellega USA terroristidele taldrikul kätte.

Trump kaitses oma moslemivastasust tuues näiteks USA Teise maailmasõja aegse presidendi Franklin Roosevelti, kes rakendas jaapanlaste, sakslaste ja itaallaste vastast poliitikat.

Moslemikogukonnad nii USAs kui teistes riikides mõistsid Trumpi seisukoha hukka.

Trump on pidevalt äärmuslike vaadetega silma paistnud. Pärast 13. novembri Pariisi terrorirünnakuid teatas see presidendikandidaat, et USA ei tohiks enam ühtegi sõjapõgenikust süürlast vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles