Kuuba sõlmis ajaloolise võlaleppe Pariisi Klubiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba elanik Jose Manuel Soto.
Kuuba elanik Jose Manuel Soto. Foto: SCANPIX

Kuuba sõlmis eile ajaloolise kokkuleppe võla osas, mida viimase 25 aasta jooksul ei ole väliskreeditoridele tagasi makstud, teatas Prantsuse rahandusminister Michel Sapin.

«See kokkulepe aitab kindlasti lahendada Kuuba keskmise pikkusega võla küsimuse, mida ei ole austatud alates 1980-ndatest aastatest,» ütles Sapin avalduses.

Kogunenud intress, mis ulatub nelja miljardi euroni, kantakse maha ning Prantsusmaale maksmata võla, 2,6 miljardit dollarit, tasub Kuuba 18 aasta jooksul arvestades majanduslikku olukorda, lisas minister.

Selline kokkulepe pakub raamistiku võlaküsimuse jätkusuutlikuks ja kindlaks lahendamiseks. Kuuba võlg väliskreeditoridele ulatus 31. oktoobri seisuga 11,1 miljardini, märkis Pariisi Klubi eraldi avalduses.

Pariisi Klubi on 1956. aastal moodustatud kreeditoride ühendus, selle liikmete seas on 20 tööstusriigi ametnikud, kes püüavad lahendada võlgades riikide maksuprobleeme.

Kuubal on Pariisi Klubi raames võlad Austraalia, Austria, Belgia, Kanada, Taani, Soome, Prantsusmaa, Itaalia, Jaapani, Hollandi, Hispaania, Rootsi, Šveitsi ja Suurbritannia ees.

2006. aastal oma vennalt Fidelilt võimu üle võtnud Raul Castro alustas 2009. aastal suhete normaliseerimist kreeditoridega osana püüetest saareriigi nõukogude-stiilis majandust ümber korraldada.

Havanna eesmärk on tekitada usaldust, saada juurdepääs krediidile ning meelitada riiki välisinvesteeringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles