Põhja-Korea väidab, et katsetas vesinikupommi: mida arvab maailm?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un kirjutamas alla dokumendile, mis puudutab väidetavalt riigi esimest vesinikpommi katsetust.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un kirjutamas alla dokumendile, mis puudutab väidetavalt riigi esimest vesinikpommi katsetust. Foto: Reuters/ScanPix

Totalitaarne Põhja-Korea teatas, et viis edukalt läbi vesinikupommi katsetuse. Kui väited saavad kinnitust, oleks tegu riigi neljanda tuumapommikatsetusega alates aastast 2006.

«Vabariigi esimene vesinikupommi test viidi edukalt läbi 6 jaanuari 2016 hommikul kell kümme (Eesti aja järgi kell kolm öösel),» teatas riiklik televisioon.

Esimesed märgid võimalikust katsetusest tulid kolmapäeva varastel tundidel, kui raporteeriti värinatest riigi kirdeosas asuva peamise tuumakatsetuste koha Punggye-ri lähedalt. Maavärina tugevuseks mõõdeti 5,1 magnituudi.  Lõuma-Korea ametnikud teatasid varsti pärast seda, et nende hinnangul on tegu «kunstliku maavärinaga». Jaapani meteoroloogiagantuuri sõnul sarnanevad plahvatuse tagajärjel tekkinud lained nendega, mis tekkisid pärast tuumakatsetust aastal 2013.

Uudistediktor teatab: katsetus õnnestus. Foto: Xinhua/Scanpix
Uudistediktor teatab: katsetus õnnestus. Foto: Xinhua/Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Maailma suuriigid on suhtunud uudise paikapidavusse skeptiliselt, ehkki lõplikuks kinnitamiseks või ümberlükkamiseks kulub päevi või nädalaid, kuni analüüsitakse õhust võetud proove. Ameerika Ühendriikide Rand korporatsiooni kaitseanalüütik Bruce Bennett ütles BBC-le, et värinate tugevus polnud ligilähedanegi sellele, mis vesinikupommi lõhkamisel peaks tekkima. Tema hinnangul polnud tegu üldse vesinikupommiga – pigem sarnaneb seismiline mõju 2013 aasta tavapärase tuumarelva katsetusega. Võrreldes viimasega kannab vesinikupomm endas väiksema koguse radioaktiivse aine kohta palju suuremat hävitusjõudu.

Teise võimalusena võis katsetus nurjuda. Samamoodi on tulnud Lõuna-Korea luure kaudu infot, mis sunnib uudise tõepäras kahtlema. Väite on seadnud kahtluse alla ka Hiina riigimeedia. «Kutsume Korea Rahvademokraatlikku Vabariiki tungivalt üles järgima oma tuumarelvitustamise kohustust ja lõpetama igasugused sammud, mis olukorda halvendavad,» lausus välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying siiski. «Hiina seisukoht on toetada Korea poolsaare tuumarelvade vabaks tegemist ning toetada rahu ja stabiilsus Kirde-Aasias.» 

Lõuna-Korea asevälisminister Lim Sung-nam ütles, et katsetus on «selge ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide rikkumine ja väljakutse rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule.»  Riigi väed on kõrgendatud valmisolekus ja president Park Geun-Hye kinnitusel annab Lõuna-Korea provokatsiooni korral «kibeda tagasilöögi». Riigi valuuta won on teinud ärevate uudiste valguses juba rekordlanguse.

Põhjakorealased avalikult ekraanilt uudist jälgimas. Foto: AP/Scanpix
Põhjakorealased avalikult ekraanilt uudist jälgimas. Foto: AP/Scanpix Foto: Kim Kwang Hyon/AP

Samamoodi laitsid avantüüri maha Ameerika Ühendriigid ja Jaapan. «Katsetus on tõsine ähvardus meie rahva julgeolekule ning seda ei saa mitte kuidagi aktsepteerida. Mõistame selle tugevalt hukka,» ütles Jaapani peaminister Shinzo Abe avalduses.

Venemaa välisministeerium teatas, et kui Põhja-Korea vesinikupommi katsetus leiab kinnitust, oleks see vastuolus rahvusvahelise õiguse ning ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega ning võib suurendada pingeid kogu regioonis.

Vene riiklik telekanal Rossija 24 suhtus uudistesse ettevaatusega. «Endiselt on kahtlusi, kas Põhja-Koreal on tehniline võimekus omaenda tuumarelvade jaoks,» väidab kanal. «See võib olla järjekordne bluff, et saada Põhja-Korea inimestele rohkem humanitaarabi ja toitu,» pakkus NTV.

«Pyongyangi avaldus vesinikupommi katsetuse kohta vajab veel täiendavat tõestust. Kui see tõepoolest aset leidis, siis muudab see Korea poolsaare ja kogu maailma olukorra märgatavalt keerulisemaks,» arvas föderatsiooninõukogu kaitse- ja julgeolekukomisjoni aseesimees Frants Klintsevitš.

Taiwani seismoloogiakeskuse töötaja näitamas kaardil näpuga piirkonnale, kus väidetav katsetus toimus. Foto: AFP/Scanpix
Taiwani seismoloogiakeskuse töötaja näitamas kaardil näpuga piirkonnale, kus väidetav katsetus toimus. Foto: AFP/Scanpix Foto: SAM YEH/AFP

Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini reageeris teatele avaldusega, milles ta nimetas võimalikku vesinikupommi katsetust rahvusvaheliste keeldude raskeks rikkumiseks ning ohuks tervele piirkonnale. Mogherini kutsus Pyongyangi üles lõpetama ebaseaduslikku ja ohtlikku tegevust ning naasma kuuepoolsetele kõnelustele.

BBC valdusesse jõudis tõlge käskkirjast katsetuse jaoks, mille autoriks on kuulduste järgi Kim Jong-un ise. «Terve maailm vaadaku alt üles tuumariigi Põhja-Korea poliitilisele ideoloogiale, sotsialistlikule joonele, vägevale Korea Töölisparteile, avades pühalikult aasta 2016 – võidu ja hiilguse aasta, mil peetakse ajalooline Töölispartei Seitsmes Kongress – vesinikupommi sütitava plahvatusega!». Autoriks Kim Jong-un, kuupäevaks 15. detsember 2015.

Riigi ametlik teadaanne toimunust kasutab sarnast sõnastust, nimetades Ameerika Ühendriike «julmade röövlite jõuguks». «Miski pole rumalam, kui panna näljase metsikute huntide karja ees maha oma jahirelv,» seisab dokumendis. 

2012 aprillist pärinev satelliitpilt Punggye-ri tuumapolügoonist. Foto: AP/Scanpix
2012 aprillist pärinev satelliitpilt Punggye-ri tuumapolügoonist. Foto: AP/Scanpix Foto: /AP
Satelliitpildil põhinev rajatise kaart. Foto: AP/Scanpix
Satelliitpildil põhinev rajatise kaart. Foto: AP/Scanpix Foto: /AP

Täna päeval koguneb asja arutama ÜRO Julgeolekunõukogu. 

Vaata allpool asuvast videost, milliste juubeldustega võtsid uudise vesinikupommist vastu põhjakorealased ise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles