Saksamaa ja USA asuvad taas ühiselt luurama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BNS satelliitantenn Bad Aiblingis.
BNS satelliitantenn Bad Aiblingis. Foto: SCANPIX

Saksamaa luureagentuur BND teeb taas USAga koostööd Lähis-Ida jälgimiseks. Infojagamine oli soiku jäänud, kui selgus, et USA luureagentuur NSA nuhib sakslaste abiga Euroopa ametnike ja ettevõtete järel.

Saksa meedia teatas eile, et BND hakkab uuesti NSA-le luureandmeid edastama. Lisaks on jätkatud mitmete allikate teatel ka Baierimaal asuvas Bad Aiblingi keskuses ühist internetijälgimisprogrammi, mida peetakse keskse tähtsusega sellistes Lähis-Ida kriisiriikides nagu Süüria, Afganistan, Iraak ja Liibüa toimuva monitoorimiseks.

USA ja Saksamaa koostöö oli praeguseks jäänud enam kui kaheksaks kuuks soiku, sest ilmnes, et BNS aitas NSA-l Euroopa ametnike ja ettevõtete järel luurata.

Mitmeid aastaid tagasi olid kaks agentuuri sõlminud koostööleppe, millega USA sai juurdepääsu Saksa IT-süsteemidele, et tohutust andmevoost kahtlast sisu otsida. Et tulemusi täpsustada, andis NSA ette teatud otsinguandmed, sh e-posti aadressid, arvuti IP-aadressid ja telefoninumbrid.

Siis aga tuli välja, et NSA ei kamminud andmeid läbi mitte ainult kokkulepitud kriteeriumide alusel, vaid kasutas andmebaasi ka Saksamaa ja Euroopa poliitikute ja ettevõtete kohta info otsimiseks.

Möödunud aasta mais otsustas Saksa valitsus koostöö NSAga lõpetada ning toimunu suhtes algatati uurimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles